Загубите на „Тесла“ достигат 1 млрд. долара

Загубите на американската компания „Тесла“, която се занимава с производството на електромобили, са достигнали през миналата година около 976 милиона долара. Това прави по 5,72 долара на една акция, показват данните от корпоративната отчетност.

Продажбите на компанията през изминалата година са достигнали около 21,4 милиарда долара, което представлява рекорд, откакто е създадена. В четвъртото тримесечие на 2018 г. те възлизат на 7,2 милиарда долара, предаде ТАСС.

Чистата печалба за последните три месеца на 2018 г. възлиза на около 139,4 милиона долара. В третото тримесечие този показател бе на ниво от 311,5 милиона долара. Така за пръв път в историята си „Тесла“ регистрира печалба цели две тримесечия подред. Компанията очаква, че през тази година всяко едно от четирите тримесечия ще завършва на плюс.

„Тесла“ планира да достигне обещаните обеми на производство на електромобили Model 3 /500 хиляди бройки/ между четвъртото тримесечие на 2019 г. и второто тримесечие на 2020 г. По-рано се предвиждаше този показател да бъде достигнат още през 2018 г., но това не се случи.

Агенция Ройтерс отбелязва, че инвеститорите не са въодушевени от финансовите резултати на „Тесла“. Анализаторите прогнозираха по-голяма печалба през четвъртото тримесечие. Цената на акциите на компанията спаднаха с почти 3%.

„Тесла“ е основана през 2003 г., нейната централа се намира в американския град Пало Алто, щат Калифорния. Първоначално е специализирана в производството на електромобили, но по-късно започва да произвежда слънчеви батерии и друго енергийно оборудване. /БГНЕС