Лебедев продаде 20% от компанията, притежаваща „Ивнинг стандарт“

Руският бизнесмен Евгений Лебедев е продал 20% от компанията „Лебедев Холдингс“, която притежава контролния пакет акции от лондонския вестник „Ивнинг стандарт“, съобщава „Файненшъл таймс“.

По данни на ФТ неизвестен инвеститор е платил през декември почти 14 милиона паунда за дела в „Лебедев Холдингс“. Купувачът е компания регистрирана на Каймановите острови. Самоличността на нейния собственик, който фактически притежава 18% от акциите на „Ивнинг стандарт“, трудно може да бъде установена заради особеностите на законодателството на британската отвъдморска територия. Представители на Лебедев са отказали да коментират пред ФТ кой е купувачът.

Британските закони, отговарящи за прозрачността на големите компании и задължаващи да се разкрият имената на акционерите, които притежават над 25% дял, в този случай не са били нарушение, припомня ФТ. Въпреки това сделката може да предизвика въпроси на британските власти, особено след като 30% дял от притежавания от Лебедев вестник „Индипендънт“ беше продаден през 2017 г. на саудитски бизнесмен.

„В демократичните държави е важно информацията за собствениците на медиите да бъде открита и прозрачна. Само тогава хората ще разполагат с достатъчно информация, за да оценят мотивите за една или друга публикация“, заяви пред ФТ британският депутат Пол Фарели, който е член на комисията за цифрови технологии, култура, медии и спорт. „Ивнинг стандарт“ е най-влиятелният вестник в британската столица. При новия собственик тя стана по-политизирана. За това имаме още повече причини да бъде честно разкрита структурата на нейната собственост“, добави парламентаристът.

Британските власти внимателно следят сделките с контролните пакети акции на британските медийни компании.

В края на 2017 г. чистият дълг на „Лебедев Холдингс“ е нараснал с 15%, достигайки 136 милиона паунда. Компанията зависи от финансовите инжекции на Лебедев, отбелязва ФТ.

През 2009 г. Евгений и неговият баща Александър Лебедев придобиха за символичната сума от 1 паунд вестник „Ивнинг стандарт“, а през 2010 при сходна сделка купиха „Индипендънт“. „Ивнинг стандарт“, която се разпространява безплатно, няколко години поред беше на печалба, но в края на 2017 г. регистрира загуба от 10 милиона паунда. /ТАСС