Кметицата на "Младост" остава в ареста

Спецсъдът остави в ареста кметицата на "Младост" Десислава Иванчева , предаде репортер на БГНЕС.

В ареста с най-тежката мярка задържане под стража Специализираният наказателен съд остави и нейната заместничка Биляна Петрова. В ареста остава и Петко Дюлгеров.

Мерките им не са окончателни и могат да се обжалват пред Апелативния специализиран съд. Днес следобед пред съда имаше хора, които скандираха в нейна подкрепа.

По-рано днес прокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева, Петрова, както и за бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров. Повдигнати са им обвинения по подкуп в особено големи размери.

СОФ
СОФ / БГНЕС

Самата Иванчева каза пред медиите пред началото на заседанието на съда, че не са й светели ръцете. Тя беше доведена заедно със зам.-кмета на „Младост” Биляна Петрова и двете говориха зад стъклената преграда в съдебната зала. По време на заседанието бяха в залата. Според Иванчева е имало заговор. "Парите не бяха в мен. Бяха в колата. Бяха под седалката", крещеше Иванчева през стъклото. Тя показа и лист с написан на него текст. Ръцете ми не светеха като елха. Светна отстрани. Това идва от листа, на който писах показания, каза Иванчева и обясни, че човекът, който стои зад акцията срещу нея е някой си Румен Р. „Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп", обяви Иванчева, викайки през стъклото.

„Светналите ръце като коледна елха е мечтата на прокуратурата за весела и хубава Нова година, но това няма отношение към фактите по делото“, каза Марин Марковски, който е адвокат на Десислава Иванчева.

„Няма документ за разрешение от съда за белязване на парите. Поне на нас не ни е предоставен такъв документ“, заяви Мариана Тодорова, адвокат на Петко Дюлгеров. Тя обясни, че по делото има протоколи, с които са предадени от свидетеля Ваклин пари на следователи по делото, на 17 април са върнати пак обратно парите на него. „Има документ, че с протокол свидетел, който е член на комисията е върнал парите на свидетеля Ваклин“, каза адвокат Тодорова. По думите й на нейния клиент са му обещали, че ако даде определени показания, ще бъде освободен. „Както виждате не се е случило“, коментира тя.

„Не са му върнати, предоставени са му за нуждите на разследването”, каза прокурор Илиян Рангелов в отговор на въпроса дали има протокол по делото, че парите са върнати на Ваклин. Той отговори положително на въпроса дали има документ за това, че парите са били маркирани. „Има искане за използване на СРС, разрешение за използване и са използвани по предвидения в закона ред”, посочи прокурорът. /БГНЕС