Заплатите в средното образование скачат от октомври

Заплатите в средното образование ще бъдат увеличени от октомври. Това съобщи в Русе председателят на КНСБ Пламен Димитров, който започна серия от срещи с кандидатите за кметове и общинските съветници в цялата страна, за да бъдат представени очакванията на синдикалните членове към местната власт, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Пламен Димитров обясни, че вчера късно вечерта е имал среща с финансовия министър. „Получихме уверение на финансовия министър за допълнително финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, с което ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие, т.е от месец октомври насетне. Вие знаете , че това беше една битка наша през последните месеци да докажем, че има нужда, но има и възможност бюджета да отдели не само за МИГ-овете да ги ремонтираме, сигурно са важни - не казвам това, чухме, че премиерът има афинитет и готовност да даде средства, но и да даде за големите системи, там където има недофинансиране, където очакваме заплатите да растат нагоре. Подобна стъпка ще искаме и на местно ниво“, каза Димитров.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Председателят на КНСБ Пламен Димитров. / БГНЕС

Засега има два варианта за увеличението на заплатите – между 7 и 8 процента, ако се разпределят поравно между целия персонал, и около 10 процента, ако касаят само преподавателите. Това ще зависи от механизма, който предстои да бъде договорен през следващите две седмици с Министерството на образованието и Синдиката на българските учители.

Председателят на КНСБ направи и своята прогноза за резултатите от предстоящите местни избори. „Аз не мисля, че ще видим нещо различно от сегашната картина в национален план, даже мисля точно обратното. Ще има затвърждаване на доминацията на водещата политическа сила, в много градове и в много области, което бих казал, че на много места води след себе си добри резултати, но на някои места води след себе си малко арогантност и малко прекалена самоувереност, което невинаги е добре за всички нас“, коментира Димитров. Според него опозиционните партии не са се мобилизирали добре и няма да има много градове, в които да имат шансове да спечелят местната власт. /БГНЕС