Столичани: Билетът за градски транспорт стана по-скъп от хляба

Недоволните столичани скандираха “Оставка” под прозорците на общинарите
Недоволните столичани скандираха “Оставка” под прозорците на общинарите / БГНЕС

Стотици протестиращи се събраха тази вечер пред сградата на Столична община срещу новата с 60% по-висока цена на еднократния билет за пътуване с градския транспорт, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е толкова скъпо нещо, за елементарен транспорт! 1.60 лева - кога е било това? Това е по-скъпо от хляба - един път и половина. Как може да се допусне? Да не говорим, че тези, които имат коли ще използват колите си, за да ходят на работа”, заяви пенсионерът Любен Миланов.

Недоволните столичани скандираха “Оставка” под прозорците на общинарите и настояха решението за повишението в цената на билета да отпадне незабавно. За хората тази цена е безумна, а услугата, която получават в замяна – по никакъв начин не отговаря на 1.60 лв. Протестиращите поискаха и закриване на Центъра за градска мобилност.

От 1 юни влиза в сила новата цена на билета от 1,60 лева.
От 1 юни влиза в сила новата цена на билета от 1,60 лева. / БГНЕС

„Аз не ползвам градски транспорт, но смятам, че това, което се прави е страхотно безобразие, защото логически противоречи на етикета "Борба за зелена София” - с това да вкараме колкото се може повече автомобили в София”, коментира Мариана Христова, дошла да изрази недоволството си. Според нея е нелогично и на фона на падналите цени на горивата, у нас да се вдига цената на билета. Според нея цялата концепция за развитие на София - отварянето за повече автомобили е погрешна, както и фактът, че с новата цена на билета хората ще предпочетат да пътуват именно с личните си автомобили.

Междувременно на една от будките за билети в центъра на София, екип на БГНЕС се натъкна на нерегламентирана практика два дни преди официално новата с 60% по-висока на билета да влезе в сила. В павилиона се продаваха само билети с новата цена. При опит на екипа ни да попита каква е причината да не можем да закупим билет на старата и все още валидна цена на документа за превоз, павилионът бе затворен.

Гражданите бяха категорични, че няма да плащат толкова скъпа цена за билет.
Гражданите бяха категорични, че няма да плащат толкова скъпа цена за билет. / БГНЕС

[i] От 1 юни влиза в сила новата цена на билета от 1,60 лева. От началото на месеца ще поскъпне и талонът от десет билета - той става 12 лева, вместо сегашните 8 лева. Всеки, който има неизползвани билети вече може да ги замени на четири места в София, като доплати 60 стотинки за брой. Нередовните пътници в градския транспорт ще бъдат санкционирани по новите правила - 40 лева глоба на място и 200 лева акт при отказ да се плати. [/i] /БГНЕС