Лични истории в изложбата „Свидетели: памет за концлагера „Белене”

В залата на ДА „Архиви” бе открита изложбата „Свидетели: памет за концлагера „Белене”
В залата на ДА „Архиви” бе открита изложбата „Свидетели: памет за концлагера „Белене” / БГНЕС

„На младото поколение трябва да се напомня за ужасите, които са преживели хората - както тези, които са били в концентрационните лагери, включително и в „Белене”, така и техните близки”.

Това сподели пред БГНЕС адвокатът и бивш зам.-председател на 37 НС Атанас Железчев по време на откриването на изложбата „Свидетели: памет за концлагера „Белене” в залата на ДА „Архиви”.

На отделни платна тематично са представени лични истории, заедно с проследяване на хронологията: „Създаване на концлагера”, „Първите въдворени лагеристи на остров Персин”, „Обектите и побоищата в „Белене”, „Битът на лагеристите”, четат се имената на затворниците Петър Бойчев, Стефан Бочев, Крум Хорозов, пастор Харалан Попов, Петко Огойски, Цветана Джерманова, д-р Атанас Москов, Бойчо Огнянов и др., описали лично премеждията и страданията си.

Трагедията беше голяма, продължи Атанас Железчев. Моето семейство преживя този ужас - баща ми беше 2.5 години в няколко лагера - първия в Ножарево, Тутраканско, оттам прехвърлен в мини Перник, мина „Богданов дол”, и оттам в „Белене”, където е престоял най-много, припомни общественикът. Той помни мъката на семейството, когато е върнат колетът, предназначен за баща му, само защото е тежал с няколкостотин грама повече. Синът не е могъл да повярва на разказаното в първите години, когато бащата се е върнал от лагера. Попаднал сам по-късно в затвора, Железчев се е убедил в истинността на думите на баща си от други хора, пребивавали там по различно време.

Трябва да предадем тази памет на следващото поколение, заяви в словото си при откриването на изложбата председателят на ДА „Архиви” доц. д-р Михаил Груев. И благодари на хората, които са събирали тези парченца от миналото, за да възкресят тази страшна истина.

От Агенция „Архиви” също са допълнили сбирката - особено интересни са лагерните рисунки на Крум Хорозов, документите на Политбюро и на ЦК на БКП, в които се описва какво да се прави с лагера, както и с оцелели лични документи - писма и картички на лагеристи до техните семейства. Михаил Груев изрази надежда, че изложбата ще бъде показана и в други градове на страната.

На откриването на експозицията бяха дошли оцелели лагеристи – Цветана Джерманова, Петко Огойски, а, може би, и други, които бяха в залата. Там бе и бившият президент Петър Стоянов, пастор Паоло Кортези, номиниран за „Личност на 2017 г.”, кметът на Белене, журналисти и документалисти, пишещи по темата, роднини на затворените в онези времена.

Петко Огойски спомена, че в България около 160-180 хил. души са минали през лагери и затвори на бившия режим, разказа за драмата на лагерниците, нарече този период от историята геноцид. /БГНЕС