Златка Младенова е една от гладуващите в знак на протест заради случващото се в пощите
Златка Младенова е една от гладуващите в знак на протест заради случващото се в пощите / БГНЕС
Златка Младенова: Ръководството на „Български пощи” източва дружеството с порочни схеми

Искам оставката на цялото ръководство на „Български пощи”, заради неправомерни действия от страна на дружеството и източване на предприятието чрез прилагане на порочни схеми. Дружеството има пари, но те се дават само на определени хора. Това заяви в интервю за БГНЕС Златка Младенова, която работи в Българския разменно-сортировъчен център (БРСЦ) и от 30 юли гладува в знак на протест заради случващото се в пощите.

Служителката каза, че 13-14 са гладуващите стачници в момента, като две нейни колежки вече са прекъснали стачката, защото не са могли да издържат.

Жената обясни, че пие само вода и е отпаднала, но като цяло се чувства добре и добави, че се надява час по-скоро да се решат проблемите в предприятието, защото няма да отстъпи от исканията си, които са подкрепени от много служители на пощата – както в София, така и в цялата страна.

„Искам да се гарантира редовното получаване на ваучерите и изплащане на клас прослужено време. Искам да се увеличат заплатите ни с 10%, защото те са по-високи от минималната работна заплата с 20-30 лева. Искаме всички да сме равнопоставени, защото не може при едно увеличение редовият служител да взима 30-40 лв. над минималната, а в администрацията да има по 150-200 лв. увеличение. При нас повишаването на заплатите се прави само когато се вдига минималната работна заплата, както и да се премахне присъединителната такса към колективния трудов договор, която е незаконна. В Закона пише присъединяване, но никъде не се посочва, че за да се включиш към колективния трудов договор трябва да се плати такса”, заяви Младенова.

Тя коментира думите на главния изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, който в четвъртък в интервю за БГНЕС каза, че исканията й са изпълнени и не вижда защо Младенова продължава да стачкува.

„Бяха изпълнени част от исканията ми, след като преди това на 7 души, които сме ръководство и учредители на синдикат „Защита” бяха спрени ваучерите, защото сме част от тази организация. Това отнемане на ваучерите беше незаконно и те ни бяха върнати, след като по случая се намеси и Главна инспекция по труда чиито предписания „Български пощи” оспорват. След като ни върнаха ваучерите ни удариха като ни отнеха допълнителните 4 дни отпуск и ни взеха класа за прослужено време. Той е 1% и това е записано в трудовия ни договор, а не в Колективния трудов договор”, подчерта служителката на БРСЦ.

Тя добави, че в дружеството се правят много действия, които са в разрез със законите и без те да се основават на конкретна заповед.

„Когато ни отнеха ваучерите отидох при нашата директорка Румянка Сярова и поисках да ми покаже заповед или нареждане въз основата, на която сте ни отнели тези ваучери. Тя ми каза, че няма такава заповед. За да бъда наказана трябва да ми бъде връчена заповед, в която да пише за какво съм наказана и каква санкция ми е наложена. Сярова каза, че е получила заповед от Красимир Венков, който е директор „Човешки ресурси”. Всички заповеди идват от него. Не знам дали г-н Дънешки е подведен, но да гледа какво подписва. Неведнъж съм била набеждавана, че бягам от работа и, за да могат от пощите да си измият ръцете ме наказваха неправомерно”, коментира Златка Младенова.

Тя разкри още, че дружеството се източва чрез различни схеми.

„Не може Дънешки да казва, че „Български пощи” няма пари, при условие, че има над 50 души, които работят на втори трудов договор. От тях има за по 2-3-4 часа, с които надхвърлят моята заплата. В същото време в страната има колеги назначени на 4 и 6 часа, които може да си представите какви заплати взимат. Това е неправомерно разпределяне на средства. Въртят се порочни схеми, затова искаме да се направи пълна финансова ревизия за 5 години назад, както и да се проверят всички договори, сключени с външни фирми. Също така трябва да се намали и твърде раздутата администрация, която е никому ненужна и нищо не прави, а само взима пари.

Сега решиха да взимат нови автомобили, при условие, че десетки коли от последната подмяна стоят без да се използват. Хубаво, взеха ги по някаква програма и взеха, че съкратиха всички шофьори. След това наеха външна фирма да извозва. Това законно ли е? По тези договори се дават милиони. Не беше ли по-логично да се оставят шофьорите и да им се плащат заплати? Това си е живо източване на пощите”, заяви гладуващата служителка.

От „Български пощи” заявиха, че всички шофьори, които управляват служебни автомобили на дружеството са служители на пощите. По отношение на стоящите автомобили те са бракувани или чакат за скъпоструващ ремонт, за който предприятието няма средства, поясниха от БП. От там признаха, че действително сключват втори трудови договори, но те са за работа, която не е в предмета на трудовите задължения на служителите по основното правоотношение, както и, че работата се извършва извън установеното работно време. От ръководството уточниха, че изплатените месечни средства в Централното управление на предприятието са на основание чл. 110 от Кодекса на труда са в рамките на около 0,8 % от брутния месечен фонд „Работна заплата” за ЦУ и са в съответствие с разпоредбите на КТ и подчертаха, че наемането на допълнителния персонал води до ограничаване на финансовия ресурс за изплащане на трудови възнаграждения.

От „Български пощи” коментираха и отправените обвинения от Златка Младенова, че в сортировъчния център е мръсно и служителите работят при лоши битови условия. От там заявиха за БГНЕС, че това не е така и те спазват всички изисквания на наредбите за условия на труд. Също така ръководството полага всички усилия, според финансовите възможности на дружеството, да подобрява тези условия като дори в огромното хале се поддържа температура от 20 – 23 градуса през лятото, подчертаха от дружеството. /БГНЕС