Димитър Ставрев: Решението да се водят преговори за F-16 е политическо, не експертно

Решението да се водят преговори за изтребители F-16 е взето от политиците, не от експертите, военни и финансови. Възможните спънки в процедурата от тук нататък са свързани с въпроса дали САЩ ще намалят предложената цена и дали тя ще е по-малка или равна на 1,8 млрд. лв. с ДДС. Трябва да се разреши и въпросът за срока на плащането.

Това коментира пред БГНЕС авиационният журналист на списание "Клуб Криле" Димитър Ставрев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха на 21 декември 2018 г., в Министерския съвет „Доклад за резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили. На 9 януари Министерски съвет взе решение, сега се очаква решението на парламента.

Димитър Ставрев, журналист на списание "Клуб Криле"
Димитър Ставрев, журналист на списание "Клуб Криле" / БГНЕС

[b]БГНЕС:[/b] Защо беше избрано да се водят преговори за F-16?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Преговорите ще се водят със САЩ за изтребители F-16 Block 70. Това е политическо решение. Това се потвърждава от Доклада на Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. В него е записано: В резултат на прилагането на Методиката, предложението на Швеция за самолет JAS-39C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация”. Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

[b]БГНЕС:[/b] Какъв самолет е F-16V Block 70 и съществува ли самолетът, който се предлага на България?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Това е най-новият вариант на F-16. Ще бъде оборудван с част от технологиите на изтребителя F-35, който е от пето поколение. Засега са произведени два прототипа на F-16V Block 70. Заводът в който ще се произвежда, в момента се мести от Форт Уърт, щата Тексас, в Грийнвил, щата Южна Джорджия, и не е ясно кога процесът ще завърши и заводът ще заработи.

Според Lockheed Martin капацитетът ще е два самолета на месец.

Преди България има подписани договори за доставка на 16 броя на Бахрейн и 14 за Словакия и за модернизация на 144 F-16A/B Block 20 за Тайван и 85 броя F-16 Block 52+ за Гърция. Договорът със Словакия, подписан през декември 2018 г., предвижда доставките на самолетите да са в края на 2022 г. и през 2023 г.

Това означава, че евентуални доставки за България могат да са най-рано в края на 2023 година, тоест 4 години след подписването на договор с България.

[b]БГНЕС:[/b]Какви са по-конкретно характеристиките на този самолет, какво може да купи България, ако се сключи договор?

[b]Димитър Ставрев:[/b] F-16 Block 70 съчетава подобрения във възможностите, най-важната от които е високотехнологичен радар с активна електронно сканирана решетка (AESA); нова архитектура на авиониката и структурни подобрения за удължаване на срока на експлоатация на въздухоплавателното средство с повече от 50% от тази на предишните варианти на F-16.

Софтуерът на F-16 Block 70 се възползва от технологиите, които не са били налични, когато са разработени и произведени по-ранни блокове F-16. Оперативните възможности се подобряват чрез усъвършенствана връзка за данни, прицелен контейнер и нови оръжия; прецизна GPS навигация и Автоматична система за предотвратяване на сблъсъци на земята (Auto GCAS). Тя е специално проектирана за предотвратяване на смъртоносни катастрофи и вече е спасила живота на 7 пилоти и е запазила цели 6 самолета F-16.

Високотехнологичният радар APG-83 на Northrop Grumman осигурява по-голяма осведоменост за ситуацията, гъвкавост и по-бързо насочване по време на цялото време.

Lockheed Martin има повече от 36 години опит в интеграцията на оръжия с F-16. Никоя друга организация не може да съчетае този опит с интеграцията на оръжията. В съгласие с американските ВВС и многобройните чуждестранни военни клиенти по програмата Foreign Military Sales, Lockheed Martin е сертифицирала повече от 3300 конфигурации за пускови установки (ПУ) и оръжия за повече от 180 видове боеприпаси и ПУ. Опитът на компанията като оръжеен интегратор дава възможност на F-16 да бъде един от най-многофункционалните изтребители досега.

Друга ключова характеристика на конфигурацията на F-16 Block 70 е новият централен дисплей (CPD), която осигурява критични тактически изображения на пилотите на 6x8-инчов (15,24х20,32 cm) екран с висока резолюция. Максимална скорост, която може да развие този самолет, е 2786 km/h (Mach 2+), тягата на двигателя е 13 000 kg, ресурсът е 12 000 летателни часа.

[b]БГНЕС:[/b]С какво този самолет ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Ще даде нови способности за действия освен за мисии „въздух-въздух” и за мисии „въздух-земя”, за използване на „умни” ракети и бомби с лазерно и GPS насочване, за външно целеуказване, възможност за мрежово-центрични операции. Новият радар има много по-големи възможности – може да следи повече цели, да обстрелва повече цели на по-големи разстояния и в условия на електронни контрамерки, да картографира повърхността. Самолетът има по-голям междуремонтен ресурс, експлоатацията е улеснена от система за самодиагностика.

[b]БГНЕС:[/b]Какви са възможните спънки в процедурата от тук нататък?

[b]Димитър Ставрев:[/b] Въпросът е дали САЩ ще намалят предложената цена и дали тя ще е по-малка или равна на 1,8 млрд. лв. с ДДС, като бе гласувано от Народното събрание единодушно през 2018 г. На 9 януари 2019 г. министър Каракачанов, при гласуване на решението в Министерския съвет, ясно заяви, че сроковете за доставка, дадени в Решението на Народното събрание, няма да бъдат спазени. Трябва да се разреши и въпросът за срока на плащането. Според правилата на FMS (Foreign Military Sales) плащането е при завършване на доставките. Това според досегашното решение е 5 години от подписването на договора. България, и най-вече Министерството на финансите, иска плащането да е за 10 години с почти равномерни годишни вноски. /БГНЕС