Орешарски: Развитието на страната минава през възможностите за развитие на бизнеса

Орешарски на среща с БСК.
Орешарски на среща с БСК. / БГНЕС

За мен развитието на страната минава през възможностите за развитие на бизнеса и през създаването на перспективи пред младите хора в родината им. Това заяви кандидатът за президент Пламен Орешарски след среща с представители на Българската стопанска камара, предаде репортер на БГНЕС.

Доходите са едната предпоставка за задържането у нас на образованите и трудолюбиви хора в началото на кариерата им. Но още по-важно е младите да имат перспективи за израстване тук и тогава те ще си направят други житейски планове, каза Орешарски. За съжаление, изводът, който правят сега е обратен на този. Като президент, вярно е, че той няма лостовете на изпълнителната власт, но пък може да поставя основните теми на обществено внимание, подчерта той. И в добрия смисъл на думата да упражнява надзор върху правителството и политиките му за развитие, да ги доразвива и подпомага, посочи кандидатът за държавен глава.

Проведохме откровен разговор с Орешарски и не е толкова важно дали ние мислим еднакво по всички дискутирани въпроси, а онова, което би ми се искало да подчертая е, че мечтаем за по-добро бъдеще на България, отбеляза след срещата председателят на УС на БСК Сашо Дончев. Наясно сме какви са правомощията на президентската институция у нас, нямаме свръхочаквания от това, че тя може да промени кардинално живота ни. Но г-н Орешарски пое гаранция тази институция да не излиза от разговора в обществото по най-актуалните теми, а в повечето от тях да се постарае да бъде водеща, категоричен бе той. /БГНЕС