БСП и работодателите против новия план „Юнкер”, разделящ Европа на две скорости

Корнелия Нинова се срещна днес с работодателските организации
Корнелия Нинова се срещна днес с работодателските организации / БГНЕС

Обединихме се около тезата: Мисли първо за малкия - във всичко, което обсъдихме в сферата на икономиката и земеделието, защото гръбнакът на икономиката ни е малкият и средният бизнес. Общата ни грижа е за тези предприятия.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с работодателските организации. Тя добави, че на срещата са имали абсолютно еднакво мнение за нуждата - образованието да бъде обвързано с потребностите на икономиката.

„Предложенията ни за професионално образование, плюс изготвяне на Карта за висшето образование – „Бизнес-образование”, с която във висшите училища да се залагат специалности, които са необходими за фирмите. Държавата да поема издръжката за тези специалности, за да се гарантират кадри за бизнеса. Благодарна съм на българските работодатели, които приеха да ни помогнат да направим тази Пътна карта за цялата страна – къде и кои фирми в страната, от какви и колко специалности имат нужда”, обясни Корнелия Нинова.

„Имаме единно мнение с работодателските организации по нашите предложения за насърчаване на българското производство и индустрия. Представихме предложенията си за ролята на държавата, обяснихме, че не става въпрос за регулации, които да утежнят бизнеса, а за въвеждане на правила в икономиката”, обясни Корнелия Нинова. Тя добави, че сред предложенията на БСП са били - Законът за публичните предприятия, с който социалистите предлагат държавните и общинските предприятия да се управляват не на политически принцип и квоти, а на професионален - с конкурсно начало. Освен това Нинова представи и предложенията на БСП за защита на българското производство със Закона за храните. С него левицата настоява чуждите търговски вериги да продават определен процент български стоки. „Продължаваме да смятаме, че те издевателстват над българските производители и не плащат данъци. Това е удар върху нашето производство”, категорична бе Нинова.

„Представихме вижданията си за земеделието с налагане на таван за субсидиите на един производители и разпределяне на средствата на малките производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци”, каза Корнелия Нинова. Лидерът на БСП допълни след срещата, че е била изразена и загриженост за административната тежест на бизнеса. „Трябва да направим така, че срещу плащаните такси да стои реална услуга. В много икономически сектори се дават такси, които обременяват фирмите и оскъпяват услугите им”, каза още тя.

„Ако се случат изразените намерения на г-н Юнкер за Европа на две скорости, всичко това няма да има смисъл. Категорично се противопоставихме на подобна позиция на разделяне на членовете на ЕС на два клуба- на едни държави, които да са по-развити и на други, сред които е и България, към които ще има различна политика. Настояваме за еднакво отношение към всички държави членки на ЕС, а не да ни третират, като втора ръка хора”, отсече Корнелия Нинова.

В срещата участваха представители на БТПП, КРИБ, БСК и АИКБ. /БГНЕС