Бойко Борисов за председателството на ЕС: На едно ниво сме с Естония и Австрия

Днес триото България-Естония-Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.
Днес триото България-Естония-Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца. / БГНЕС

Разбира се, че сме на едно ниво с Естония и Австрия по отношение на подготовката на председателство на Съвета на ЕС, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Днес триото България-Естония-Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз през следващите 18 месеца.

За Балканите

По-важно е какво ще свършим по време на председателството, каза Борисов пред български журналисти в белгийската столица.

Без да си поставяме бомбастични цели, може да се опитаме да предвижим доста от приоритети напред, каза още Борисов. Особено по време на нашето председателство са едни от най-тежките за решаване проблеми – бюджетната финансова рамка, енергийния пазар, енергийния съюз, Брекзит плюс кохезионната политика, Балканите, коментира премиерът.

Гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, трябва да им дадем усещането, че не само са физически граждани, но имат перспектива за по-добър живот, каза още Борисов.

Борисов съобщи, че заедно с федералния канцлер Ангела Меркел и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини са провели разговор. Обсъдихме сигурността по граничните райони на България със страните извън ЕС, както и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, добави той.

Просто трябва да се прекъсне нелегалния приток на мигранти, каза Борисов и съобщи, че европейските лидери са го подкрепили, че България трябва да продължи доброто си сътрудничество в Турция по отношения на граничния контрол.

България започва преговори за покупката на „Грипен“

Премиерът Борисов проведе среща и с шведския си колега Стефан Льовен.

С министъра на отбраната Красимир Каракачанов се разбрахме следващата или по-следващата сряда да вземем решение да започнат преговорите за закупуването на изтребителите „Грипен”.

Вчера стана ясно, че в доклада на Министерството на отбраната по темата за купуване на нови изтребители за българската армия, на първо място е класирана шведската компания „Сааб”, която произвежда самолетите „Грипен”.

Този петък в Брюксел премиерът Бойко Борисов разговаря с шведския си колега Стефан Льовен и изтребителите са били една от темите, които двамата са обсъдили.

„На шведския премиер му казах - вземем ли решение, започнат ли преговори – пазарлъкът ще е много тежък и много голям”, обясни Борисов. Той уточни, че в рамките на преговорите за купуването на самолетите ще трябва да се обсъдят и възможностите за допълнителни шведски инвестиции у нас, както и индустриалното сътрудничество между двете страни.

Борисов съобщи, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов му е докладвал колко пари ще струват на държавата нужните инвестиции в армията. Сметката е за над 3,5 милиарда лева, в това число закупуването на 9 самолета и 200 сухопътни машини, закупуването на фрегати, ракети и куршумчета за по 6 евро едното, съобщи Борисов.

"Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща", заяви Борисов.

„Тази надпревара във въоръжаването, която тръгва, никак не ми харесва и тя няма да хареса на хората”, коментира премиерът.

В парламента Красимир Каракачанов съобщи, че България е отказала изтребителите F-16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. По думите му предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години. Основното изискване на нашата страна обаче е за разсрочване. /БГНЕС