Извънредна среща при Борисов заради клас „прослужено време”

Извънредна среща при Борисов заради клас „прослужено време”
Извънредна среща при Борисов заради клас „прослужено време” / БГНЕС

На извънредна среща в Министерски съвет работодателите отново ще настояват добавката за стаж да отпадне. Според тях тя дискриминирала квалифицираните млади служители.

Бизнесът вече няколко пъти обяви, че искат отпадането на клас "прослужено време". Преди седмица работодателските организации имаха среща в Министерски съвет с вицепремиера Валери Симеонов, който подкрепи идеята им класът за прослужено време да отпадне и да влезе в основната работна заплата.

На пресконференция вчера от Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) за пореден път обявиха идеята си.

„Ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-малки компетентности, които пъдят инвеститорите. Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават”, каза председателят на БСК Божидар Данев.

От своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев направи остро изказване по адрес на синдикатите в страната. Според него в последните години България се е превърнала в синдикална република. Той е убеден, че там, където няма синдикати, предприятията работят и бизнесът върви. "Моята лична позиция е, че синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и пречейки на развитието на икономиката, пречат и на развитието в социалната сфера и на всички сфери на обществения живот", каза Домусчиев.

Според Кодекса на труда клас "Прослужено време" увеличава заплатите на работещите с поне 0.6% на година.

През изминалата седмица работниците от българската индустрия обявиха, че са готови на протест, ако се премахне клас „Прослужено време“. Индустриалните федерации се обявиха категорично против исканията на бизнеса за отмяна на класа и взеха решение за организиране на протестни действия на българските работници за защита на техните права и увеличение на доходите.

„За мен е много важно да стане ясно, че т. нар. клас прослужено време го няма в България от 2007 г. Тогава се отмени и беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста различна и не е свързана с това колко години си служил. Важно е да постигнем съгласие по сериозните теми в България и най-накрая да сложим на масата нова визия”, коментира преди дни Пламен Димитров. /БГНЕС