Юнкер: Важна е свързаността на Западните Балкани; Борисов: Твърдо държим на кохезионните фондове

Юнкер: Важна е свързаността на Западните Балкани; Борисов: Твърдо държим на кохезионните фондове.
Юнкер: Важна е свързаността на Западните Балкани; Борисов: Твърдо държим на кохезионните фондове. / БГНЕС

За мен е огромно удоволствие да съм в София отново. Отблизо следях подготовката не само за председателството, но и на процеса на присъединяване към ЕС от толкова години и винаги съм се гордял, че бяха човекът, който от името на ЕС подписах договора за присъединяване на България. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде репортер на БГНЕС.

Българското председателство се случва в съществен момент за ЕС, имаме нужда от съгласие относно приоритетите на българското председателство, не само с българите, но и с другите граждани на ЕС, подчерта Юнкер.

За нас от комисията това, което е най-важно, е подобряването на свързаността на Западните Балкани и относно Турция.

Ако 1% от БВП стане реален бюджет, бихме могли да изпълним всичките очаквания на ЕК. Това трябва да се случи, да увеличим капацитета на ЕС и нашия капацитет, добави Юнкер.

България изпълнява всички условия ,за да се присъедини към Шенген, въпреки че някои страни блокират това присъединяване, аз не бих отстъпил от тази позиция, ако се повдигне този въпрос. Готова е и за чакалнята на еврозоната ERM 2, заяви Юнкер.

Не се очаква до 2020 г. да се приемат нови членове в ЕС, но по време на следващия парламентарен мандат ще има по-целенасочени занимания по темата ,за да имат Западните Балкани ясна перспектива, увери председателят на ЕК. За да не се случват събития,които имаше в началото на 90-те години- не бих желал те да имат повторение, подчерта Юнкер.

По отношение на еврозоната- всички страни имат право да станат членове на еврозоната. По договор всички, които отговарят на критериите трябва да се присъединят. И се спря на изпълнението на критериите от България. „Тя има сериозен напредък”, констатира Юнкер.

Газовите доставки трябва да са свързващи и вървим в една и съща посока с българското правителство, посочи той. И затова предложихме тази схема- за газовия хъб „Балкан” на България, каза Юнкер и предаде лист хартия на премиера Борисов.

Досега не можем да говорим за напредък за отношенията с Турция, докато има турски журналисти по затворите, отговори на журналистически въпрос Юнкер. Той взе отношение и към проблемите за създаване на правителство в Германия.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни, добави премиерът. Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС, добави Борисов. И Турция, и Русия са големи съседи. Трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на съвета и ще сме солидарни с решенията, които се вземат там. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, той дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, и да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и за доставките на различен вид газ, подчерта Борисов.

За подписаните току що договори благодарим първо на Жан-Клод Юнкер и на ЕИБ, защото това позволява лихвите да бъдат максимално намалени- един изключително работещ фонд, каза премиерът по повод одобреното финансиране по плана „Юнкер” на проектите на братя Домусчиеви за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет”. За европейското председателство работихме заедно и по много теми имаме напредък. Според него трябва да използваме максимално добре тези 6 месеца на председателството.

По темата за мигрантите, Борисов каза, че откакто ЕС е подписал с Турция, мигрантският поток намалял значително. "Държим стриктно на законите и се надявам турското правителство да ревизира отношението си към медиите", продължи той. Ще търсим друга форма, за да подобрим отношенията с най-големия съсед на ЕС с тази част на Европа. Той подчерта, че това ще е добре за региона и за ЕС.

Спор няма, че стабилността на Германия влияе директно върху стабилността на целия ЕС, отговори Борисов на въпрос по темата. Очаква се най-много пари да дойдат отново от Германия, добави той. Дори за Берлинският процес за Западните Балкани разчитам много на канцлера Меркел, категоричен бе той. Според Борисов нашата граница е най-добрата от шенгенските граници. „България в момента пази най-добре европейската граница”, каза той. Според него България е изпълнила стриктно критериите за Шенген и за влизане в чакалнята на еврозоната. /БГНЕС