Депутатите обсъждат рестарт на АЕЦ „Белене”

Народното събрание ще разгледа две решения за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“.

Едното, внесено от "БСП за България" - за отмяна на мораториума и другото на ГЕРБ - за възобновяване на действията по търсене на инвеститор, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че два са възможните сценарии за АЕЦ „Белене”. Единият – предвижда изграждането със стратегически инвеститор и минимум 34% дялово участие на страната ( в това число са включени активите, пасивите и площадката в Белене). Другият вариант е да се строи със заем по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”, а именно Русия отпуска заем и строи централата, като в замяна получава приходите от продажбата на тока до изплащане на заема. По думите на Петкова възможно най-лошият вариант е централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания дължи за проекта 1,1 млрд. лева. Средствата трябва да ги върне в бюджета до 2023 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха няколко предложения, с които да се проведе честна процедура.

Сред противниците на рестарта са ''Демократична България”. Според новосформираната партия правителството не е изпълнило предписанията на Народното събрание от 2012 г. да се проучат условията за изграждане на парогазова централа в Белене. Нищо не било направено и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” със закупеното вече оборудване, отбелязват протестиращите. Сред протестиращите бяха режисьорът Евгений Михайлов и екозащитникът Петко Ковачев, които коментираха пред БГНЕС, че не са съгласни строителството на втора атомна без да е нужна на България. /БГНЕС