BGEUR 1.95583
USD 1.53254
CHF 1.62067
GBP 2.47573

Weather Today Tomorrow
София 21°
Бургас 22° 19°
Варна 22° 14°
Пловдив 23° 10°
Русе 25° 12°Политика
Политика / 2014-10-22 12:08:11

Юнкер: ЕС няма да се разширява в идните пет години

Жан-Клод Юнкер представи програмата и състава на Европейската комисия и включените в нея ресори и още веднъж заяви, че в идните пет години или до края на мандата на Комисията през 2019 г. няма да бъдат приемани нови страни членки.

Юнкер обясни назначаването на комисар за преговорите за разширяване с факта, че това било поискано от комисии на Европейския парламент. >>>

Страсбург / Франция

Политика / 2014-10-22 09:47:58

Проди: Албания трябва да влезе в ЕС преди 2020 г.

Албания трябва да стане член на ЕС преди 2020 г., смята бившият председател на Европейската комисия и бивш премиер на Италия Романо Проди, който беше на двудневно посещение в Тирана.

Проди заяви, че приемането на Албания в ЕС ще осигури икономическа стабилност и допълни, че никой няма да инвестира в бъдеще, ако страната не стане членка на съюза, съобщава >>>

Тирана / Албания

Политика / 2014-10-22 09:14:18

Кипър ще блокира преговорите на Турция за членство в ЕС

Кипър обяви, че ще блокира отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС в отговор на действията на Анкара в южната част на острова за проучване на находища на природен газ и нефт.

Това е една от мерките, одобрени от Националния съвет на Кипър, главен консултативен орган при президента, в който участват лидерите на всички парламентарно >>>

Никозия / Кипър

Политика / 2014-10-22 09:07:09

Бум на наркопроизводството в Афганистан, САЩ хвърлят пари на вятъра

През 2013 г. насажденията с опиумен мак са достигнали рекордно голяма площ, а усилията на Вашингтон за противопоставяне на отглеждането на дрога са безуспешни, гласи американски доклад, цитиран от Би Би Си.

Генералният инспектор за възстановяването на Афганистан информира, че САЩ са похарчили 7,6 млрд. долара за 13 г. в опити да сложат край на отглеждането на опиумен мак. Не една >>>

Кабул / Афганистан

Политика / 2014-10-22 07:48:35

30 млн. лв. от еврофондовете точени за псевдоклъстери

Структури, създадени нарочно за конкурсите, взели пари от програмите до 2013 г., изчезват в небитието.

Около 30 млн. лв. от оперативната програма "Конкурентоспособност" (2007-2013), предназначени за създаването на клъстери в индустрията, са били източвани към структури, 80% от които са регистрирани специално за конкурсите, пише "Дума". В края на проектите те изчезват в небитието - без дейност и без наети >>>

София / България

Политика / 2014-10-22 07:29:11

ЕП днес гласува новата ЕК

Днес се очаква Европейският парламент /ЕП/ да гласува състава на новата Европейска комисия /ЕК/ с председател Жан-Клод Юнкер.

Преди гласуването Юнкер ще представи новите комисари и приоритети на комисията. Ако ЕП утвърди състава, комисията ще влезе в длъжност от 1 ноември с мандат от пет години.
Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина Георгиева.
За да бъде одобрена, новата комисия >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-22 06:43:34

ВАС осигури милиони левове от такси за ЧСИ-та

Петчленен състав на Върховния административен съд осигури милиони левове на частните съдебни изпълнители.

Това става възможно след решение на съда от понеделник, с което се спира изпълнението на Постановление №215 на Министерски съвет от 24 юли 2014 г., с което държавата освободи длъжниците от плащане на такса върху дълга им, когато покриването на задължението е извършено в рамките на срока >>>

София / България

Политика / 2014-10-21 22:44:10

8400 заплата за скандалната шефка на ДКЕВР

Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Съставът на комисията вече ще се избира от парламента и от името й отпада определението "държавна". Това е записано в проект за промяна на Закона за енергетиката, подготвен от икономическото министерство, който бе пуснат за обществено обсъждане днес, съобщава "Труд". >>>

София / България

Политика / 2014-10-21 20:19:48

ГЕРБ и РБ са пред споразумение

Тайна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок се проведе тази вечер в централата на партията на Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, заяви Румяна Бъчварова, след като излезе от централата в НДК заедно с всички лидери на Реформаторския блок и кметът на Бургас Димитър Николов. На този етап изяснихме позициите си, поясни тя.
Бъчварова >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-21 20:10:21

Дачич: Аштън беше единственият обективен преговарящ

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън получи икона на пресвета Богородица Троеръчица от сръбския външен министър Ивица Дачич, както и сръбската титла "Най-обективен преговарящ от международната общност".

На прощалната среща с Аштън сръбският външен министър й благодари и заяви, че тя е "главен виновник" страната днес да преговаря за членство в ЕС . Тя ще остане на >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2014-10-21 20:06:36

Близнашки очаква 10% съкращение на администрацията

10% съкращаване на състава на министерствата е решение, което трябва да вземе следващото правителство. Това заяви служебният министър-председател Георги Близнашки, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът му бе повод на информацията, че служебното правителство подготвя съкращаване на държавната администрация с 10%.
"Това предстои да се решава от следващото правителство. Това трябва да бъде политическо решение. По тази причина то ще бъде силно решение >>> VIDEO >

Смолян / България

Политика / 2014-10-21 20:05:41

ГЕРБ и РБ: На крачка по-близо до споразумение

Тайна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок се проведе тази вечер в централата на партията на Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, заяви Румяна Бъчварова след края на срещата. На този етап изяснихме позициите си, поясни тя.

Бъчварова уточни, че след днешната среща РБ са сигурен партньор и са една крачка по-близо до >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-21 19:28:19

Вашингтон пост: Коалиционна бъркотия след изборите в БГ

В последните 18 месеца избирателите в България ходиха три пъти до урните, гласувайки два пъти на национални избори и веднъж на избори за Европейски парламент. Заради силно фрагментираните резултати последните национални парламентарни избори имат потенциала да дестабилизират политическата система в страната, пише в. "Вашингтон пост".

Парламентарните избори в България бяха проведени с използването на система с отворени листи, въведена през >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2014-10-21 18:28:18

Украйна поиска заем от 2 млрд. долара от ЕС

Украйна поиска от европейските страни "допълнителен заем от 2 милиарда евро", сумата, която Русия иска тя да изплати до края на октомври, за да бъдат възобновено газовите доставки, съобщи Европейската комисия.

"Искането ще бъде обсъдено на консултации с МВФ и украинските власти", заяви говорителят на комисията Саймън О`Конър. В Брюксел продължава срещата ЕС-Украйна-Русия за гарантиране на газовите доставки за Украйна >>>

Киев / Украйна

Политика / 2014-10-21 17:15:23

Юнкер на път да получи одобрението на Европарламента

Новият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер почти спечели официалното одобрение за новия си екип.
Комисиите в Европейския парламент одобриха последните двама кандидати за Европейската комисия, съобщиха парламентарни източници. След интервютата в понеделник комисиите одобриха Виолета Булц от Словения и Марош Шефчович от Словакия.
Парламентът трябва да гласува утре в Страсбург състава на новата комисия. Ако екипът на Юнкер получи одобрение, >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-21 13:34:55

Русия готова да активизира сътрудничеството с новата ЕК

Русия е напълно готова да активизира сътрудничеството с новата Еврокомисия, заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за брюкселския онлайн портал "ЮрАктив".

"Бих искал да предложа да не се зацикляме на лозунги или спорове дали отношенията ни са стратегически или не, а повече да се занимаваме с тяхното съдържание (на отношенията)", каза той. /ТАСС

На >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-21 09:41:22

Полша се забърка в "подялбата" на Украйна

Председателят на полския парламент Радослав Шикорски забърка себе си и Полша в тежък дипломатически и политически скандал с Русия заради свое изявление пред американско издание.

През 2008 г. тогава в ролята си на премиер на Русия Владимир Путин е предложил на Полша да си поделят Украйна, защото тя е била изкуствено създадена държава. Това разкритие, което се прие във Варшава като >>>

Варшава / Полша

Политика / 2014-10-21 09:28:12

HRW: Украинската армия е извършила военно престъпление

Авторитетната правозащитна организация "Хюманс райтс уотч" (HRW) констатира, че украинската армия е използвала касетъчни боеприпаси в гъстонаселени райони на Донецка област, което е нарушение на законите за водене на война и представлява военно престъпление.

По нейни данни касетъчните боеприпаси в жилищни райони на град Донецк са били използвани в началото на октомври. "Използването на касетъчни боеприпаси >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2014-10-21 09:01:23

Япония ще смени името на Грузия - "Джорджия"

По времена пролетната си сесия през 2015 г. японският парламент ще разгледа въпроса за промяна в официалните документи на названието "Грузия" с "Джорджия".

Това съобщиха японските власти, които се позоваха на интервю за грузинската телевизия на президентския съветник Тенгиз Пхаладзе. Той е част от делегацията, оглавявана от президента Георги Маргвелашвили, което е на посещение в Япония. Държавният глава >>>

Токио / Япония

Политика / 2014-10-21 08:23:10

Антон Кутев: Не трябва да удряме своите, а ГЕРБ

Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ. Това заяви по бТВ Антон Кутев.

Той направи този коментар визирайки съпартийците си, които разкритикуваха поведението на ръководството на БСП.
"Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви бившият депутат, който не влезе в новия парламент.
"Има хора в партията, които не са >>>

София / България

Политика / 2014-10-21 06:07:53

Бепе Грило иска депортация за нелегалните имигранти

Италианският актьор Бепе Грило, лидер на парламентарно представеното движение "Пет звезди", иска нелегалните имигранти да бъдат депортирани.

"Бежанците трябва да бъдат приемани, но нелегалните имигранти трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли. Италия се превръща в чакалня за отчаяните. Без тези мерки скоро ще имаме повече расизъм и епидемии", написа в блога си Грило, който иска и задължителни медицински прегледи >>>

Рим / Италия

Политика / 2014-10-20 20:02:16

МЗХ избира одитор на ДФ "Земеделие" без обществена поръчка

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев е разпоредил стартиране на процедура по избиране на Сертифициращ орган на Държавен фонд "Земеделие", което да се проведе чрез "пряко договаряне", без предварително обявление за обществена поръчка.
Процедурата е обявена на сайта на Министерството на земеделието и на храните и на портала на Агенцията за обществени поръчки, предаде репортер на БГНЕС.
Изборът на >>>

София / България

Политика / 2014-10-20 19:43:53

Фараж спаси от разпад групата си в Европарламента

Лидерът на британските евроскептици Найджъл Фараж успя да запаси групата си в Европейския парламент.

Групата на Фараж Европа на свободата и пряката демокрация официално бе разпусната от парламента миналата седмица, след като един латвиец бе изключен. Така членовете в групата останаха депутати от по-малко от задължителните 7 държави. Фараж обаче обяви, че полякът Робърт Ивашкиевич от партията "Конгрес на новото дясно" >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-20 18:35:40

Дилма Русеф с лека преднина пред Аесио Невеш

Седмица преди втория тур на президентските избори в Бразилия настоящият президент Дилма Русеф има лека преднина пред съперника си Аесио Невеш.

Социологическо проучване, проведено от MDA, дава на Русеф 45,5%, а на Невеш 44,5 на сто. Като се пренебрегнат празните и недействителните бюлетини, Русеф получава 50,5 срещу 49,5% за Невеш.
Русеф, която е кандидатът на лявата Работническа партия, победи на първия тур >>>

Бразилия / Бразилия

Политика / 2014-10-20 18:18:21

Обама не иска да бъде съдия във Върховния съд

Американският президент Барак Обама обича закона и да преподава. Той обаче няма никакъв интерес да става съдия във Върховния съд, след като напусне Белия дом.

"Обичам закона по интелектуален начин", казва той през списание "Ню Йоркър". "Обичам да нищя проблеми, да се боря с аргументи. Обичам да преподавам. Липсва ми учебната зала и контакта със студентите. Да бъда съдия е твърде >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2014-10-20 16:41:08

Камерън ще представи нов план за ограничаване на имигрантите от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън ще представи преди Коледа нов план за ограничаване на правата на мигрантите от други страни от ЕС към Великобритания, съобщи Би Би Си.

Кабинетът му обмисля няколко варианта, но окончателното решение на проблема все още не е взето.
Камерън повече от веднъж публично изрази възмущение, че мигрантите от ЕС започнали да злоупотребяват с британските социални възможности >>>

Лондон / Великобритания

Политика / 2014-10-20 15:47:03

Кери: Помощта за кюрдите не противоречи на политиката на САЩ

Американската помощ за кюрдите, борещи се срещу бойци на Ислямска държава в сирийския град Кобане, е реакция в кризисна ситуация и не представлява промяна на вектора на външната политика на Вашингтон. Това съобщи в столицата на Индонезия, американския държавен секретар Джон Кери.

"Ние обсъдихме този въпрос с турските власти. Обясних точно същото, което по-рано беше направил американският президент Обама. Помощта >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2014-10-20 15:16:46

Борисов: Продължаваме консултациите с 4 партии

Решихме да проведем още един кръг от консултации с четири политически сили през тази седмица. Това са Реформаторският блок, БСП, АБВ и Патриотичният фронт. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов подчерта, че реформаторите са желани партньори на ГЕРБ, независимо от проблемите, които изпитва коалицията.
Изборите за лидера на ГЕРБ са краен вариант. Политическите партии >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-20 15:11:55

Бжежински: Западът няма да воюва за Украйна

Западът достатъчно ясно даде да се разбере, че Украйна не му е безразлична, "но не очаквайте, че Западът ще се бори за вас. Това е най-важното, което трябва да разберете".

Това заяви известният американски философ и политолог Збигнев Бжежински в интервю за украинската телевизия "Подробности". Бжежински е убеден, че Украйна трябва да докаже правото да бъде европейска държава". /РИА "Новости" >>>

Киев / Украйна

Политика / 2014-10-20 15:11:09

Борисов: Продължаваме консултациите с 4 партии

Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Политическите партии сме длъжни да намерим решение и да излезем от кризата, добави Борисов.
Ще продължим преговорите с РБ, БСП, АБВ и ПФ, >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-20 13:40:41

Плевнелиев не изключва тематични коалиции

Единственият начин да имаме стабилно правителство в 43-тото НС е да се договори ясна програма за действие, която да е разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

Плевнелиев уточни, че не смята, че всички партии биха се обединили около подобна програма. Абсолютно възможно е да има тематични коалиции, >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-20 12:24:42

Лавров: В Украйна САЩ насъскват ЕС и Русия един срещу друг

Кризата в Украйна се използва от Вашингтон като дразнител на отношенията между Русия и ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Ситуацията в Украйна се използва от някои държави, преди всичко от Вашингтон, за да наложат лидерството върху цялото евроатлантическо пространство. Каквото и да прави Русия, тези опити няма спрат", изтъкна Сергей Лавров в реч за външната политика на Русия. >>>

Москва / Русия

Политика / 2014-10-20 12:18:40

Ренци ще улесни придобиването на италианско гражданство

Италианският премиер Матео Ренци обеща да улесни получаването на италианско гражданство от децата, родени на полуострова от чуждестранни родители.

В интервю снощи за телевизия "Канале 5", принадлежаща на бившия премиер Силвио Берлускони, Ренци обеща да прокара закон до края на годината, който да промени закона за италианското гражданство. До момента той се основаваше на "правото на кръвта".
Ако бъде одобрен, >>>

Рим / Италия

Политика / 2014-10-20 10:07:41

Външните министри на ЕС ще обсъдят Ебола и ислямската заплаха

Проблемите с ебола и с групировката "Ислямска държава" (ИД) ще бъдат водещи на днешното заседание на Съвета на външните министри на ЕС в Люксембург.

Министрите ще бъдат информирани от еврокомисаря по здравеопазването Тони Борг за намерението на здравните министри на ЕС да се съдейства за засилване на мерките за санитарен контрол в западноафриканските държави Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, където >>>

Люксембург / Люксембург

Политика / 2014-10-20 07:39:19

ГЕРБ на национален форум за бъдещето на консултациите

Днес ГЕРБ свиква широк национален форум с участието на представители на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвети, избраните народни представители, евродепутатите от партията.

Участниците във форума ще обсъдят следващите си стъпки след приключилите политически консултации с парламентарно представените партии в новия парламент.
Ще информираме колегите за това как са протекли дискусиите и с кои политически субекти имаме сходство в политиките, >>>

София / България

Политика / 2014-10-20 07:17:43

Два удара по екипа на японския премиер

Още една ключова активистка на японското правителство заяви за намерението си да подаде оставка. Това вече направи първата жена министър на икономиката Юко Обучи.

Решението, според токийските телевизионни канали, е на Мидори Мацушима, която е съдебен министър. В последно време тя стана обект на ожесточени атаки на опозицията в парламента.
Изгряваща звезда на японската политика, първата жена министър на икономиката, си навлече >>>

Токио / Япония

Политика / 2014-10-20 00:59:42

Русия готви нови забрани за промишления внос

Руските власти готвят за държавните компании пълна забрана върху вноса на автомобили, металургична продукция и продукция на тежкото машиностроене, пише в понеделник руският вестник "Комерсант", цитиран от РИА "Новости".
Министерството на промишлеността е подготвило "обща директива" към държавните компании за забрана на купуването на вносна продукция, освен на тази, която няма руски аналог. Не се изброява конкретна номенклатура, уточнява "Комерсант". >>>

Москва / Русия

Политика / 2014-10-19 20:30:17

Отложиха визитата на албанския премиер в Сърбия

Визитата на министър-председателя на Албания Еди Рама в Сърбия, насрочена за 22 октомври, е отложена във връзка с инцидента на футболния мач между Сърбия и Албания, съобщиха властите в Сърбия, цитирани от сръбския новинарски канал Б92 (B92).

По време на телефонен разговор Вучич и Рама са стигнали до извода, че "инцидентите на стадиона в Белград по време на мача между националните >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2014-10-19 19:21:27

Миков: АБВ или не е лява, или пренебрегва принципите заради власт

Не е възможно една партия, която претендира да е лява, да има принципно съответствие по 14 от 18 точки от една подчертано дясна управленска програма, каквато е тази на ПП ГЕРБ.
Това заявява председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук след днешните преговорите между ПП ГЕРБ и Коалиция АБВ за възможностите за съставяне на коалиционно правителство.
Резултатът никак не е изненадващ - >>>

София / България

Политика / 2014-10-19 18:32:15

Основател на ПСР в Турция сравни Ердоган с Перон, Чавес и Хитлер

Перон, Чавес и Хитлер дойдоха на власт по същия път, както и Партията на справедливостта и развитието в Турция.

Твърдението е на един от учредителите и дългогодишен зам.-председател на управляващата в Турция ПСР Денгир Мир Мехмет Фърат, цитиран от в. "Заман". Той е категоричен, че партията на мнозинството в турския парламент с механизмите на авторитаризма поставя съдебната власт под контрола >>>

Анкара / Турция

1 2 3 4 5 6

Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Джордж Фридман: Сходствата между Германия и Китай

Миналият уикенд се завърнах от едномесечно пътуване до Югоизточна Азия и Европа. Открих три неща. >>>