BGEUR 1.95583
USD 1.81785
CHF 1.86928
GBP 2.68917

Weather Today Tomorrow
София 10° 10°
Бургас 15° 13°
Варна 15° 12°
Пловдив 15° 14°
Русе 13° 12°Политика
Политика / 2015-04-01 11:33:42

Мнозинството отхвърли данъчни облекчения за деца

Народното събрание отхвърли предложение на Патриотичния фронт за данъчно облекчение за деца, предаде репортер на БГНЕС.
Предложението на Патриотичния фронт беше работещите българи, които получават доходи над минималните, да получат облекчение за деца, като приспадат от годишната си данъчна декларация определена сума - 2400 лева при едно ненавършило пълнолетие дете, 4800 при две деца и 6000 лева при три или повече >>>

София / България

Политика / 2015-04-01 11:01:03

Лавров отново напусна преговорите с Иран

Руският външен министър Сергей Лавров отново е напуснал масата за преговори между Иран и световните сили по въпроса за ядрената програма на Техеран в Швейцария.

Това съобщи говорител на руското външно министерство.
Освен оттеглянето на Лавров, стана ясно, че френският външен министър Лоран Фабиюс и китайският му колега Ван И също са напуснали преговорите, макар и Фабиюс да е заявил, че >>>

Лозана / Швейцария

Политика / 2015-04-01 10:48:39

Атина иска разследваща комисия за подписването да договорите с кредиторите

Атина иска да състави анкетна комисия, която да разследва кой носи политическа отговорност за нанесените щети на държавата от сключените спасителни споразумения с международните кредитори и за поставяне на държавата в режим на външен надзор.

Двете партии от управляващата коалиция на Гърция – СИРИЗА и "Независими гърци" са представили пред парламента предложението за създаване на комисията.
Според гръцкия вестник "Етнос" предложението >>>

Атина / Гърция

Политика / 2015-04-01 10:39:49

Първанов: Формите на взаимодействие в коалицията са неработещи

Формите за взаимодействие вътре в коалицията са неработещи. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов, предаде репортер на БГНЕС.
Попитан за вчерашната отлична оценка, която премиерът Бойко Борисов постави на Ивайло Калфин Първанов, Първанов посочи, че тя предполага подкрепа по пенсионната реформа, предложена от Калфин. Трудното тепърва предстои, каза лидерът на АБВ. Той подозира, че ще има обструкции ще има >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-04-01 09:15:09

Британски посланик поиска преходно правителство в Македония

Британският посланик в Република Македония Чарлъс Гарет поиска съставяне на преходно правителство в страната.

"Въпросът за съставяне на преходно правителство трябва да бъде поставен на масата на преговорите между двете страни", каза Гарет през местната телевизия "Алсат-М". Коментарът на дипломата бе по повод политическата криза, в която изпадна Македония през последните два месеца и започналите преговори между управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и >>>

Скопие / Македония

Политика / 2015-04-01 07:24:43

Защо Ердоган се изживява като халиф

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди: "Аз съм водач на политическо движение". Тези, които го подкрепят в рамките на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и правителството потвърждават, че "той е водач на политическо движение", като по този начин се покланят на неговата власт.

Внимателното подчертаване от страна на президента, че е "водач на политическо движение" дойде в резултат на властови проблеми >>>

Анкара / Турция

Политика / 2015-04-01 07:19:12

Главният прокурор с право да спира съмнителни търговски сделки за срок от 48 часа

"В изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа". Това гласи ал. 3 на предложения нов член 203а на Наказателно-процесуалния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени вчера >>>

София / България

Политика / 2015-04-01 05:50:16

НС решава за Великденската си ваканция

Първа точка в редовното заседание в сряда на Народното събрание е гласуване на проект за решение във връзка с Великденската ваканция на Народното събрание за 2015 г., предаде репортер на БГНЕС.

Проектът е внесен от Цветан Цветанов, Атанас Атанасов, Валери Симеонов и Борислав Борисов на 31 март.

След като решат за Великденската ваканция, депутатите ще подложат на първо гласуване Законопроект за изменение >>>

София / България

Политика / 2015-03-31 19:17:20

Босна сформира правителство шест месеца след вота

Близо шест месеца след парламентарните избори парламентът на Босна и Херцеговина (БиХ)одобри правителство начело с Денис Звиздик от Партията на демократичното действие (ПДД).

Финансов министър става Вйекослав Беванда от Хръватската демократимчна общност (ХДЗ), а министерствата на отбраната и правосъдието ще бъдат ръководени от неговитге спартийци Марина Пендеш и Йосип Грубеш. Външен министър ще е Игор Църнадак от Пратията за демократичен прогрес >>>

Сараево / Босна и Херцеговина

Политика / 2015-03-31 18:36:46

Цветанов - сред вносителите на поправките, разрешаващи на прокуратурата да разваля сделки

Лидерът на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който на две съдебни инстанции получи ефективна присъда от четири години затвор, е сред петимата вносители на поправките в законодателството, което да позволи на прокуратурата да разваля сделки между юридически лица.

Предложенията бяха внесени в деловодството на НС в края на работния ден днес, предаде репортер на БГНЕС. През април предстои делото >>>

София / България

Политика / 2015-03-31 16:47:01

Милош Земан поиска европейска армия

Чешкият президент Милош Земан поиска Европейският съюз да създаде европейска армия и по този начин САЩ да не решават всички проблеми в света, включително и в Европа.

"Европейската армия ще помогне на САЩ при разрешаването на кризисните ситуации в света и по този начин тя няма да остава сама. В същото време абсолютно несъстоятелно е всички проблеми, пред които е изправена >>>

Прага / Чехия

Политика / 2015-03-31 16:17:17

Кунева: Имаме откровен интерес съседът ни Сърбия да е член на ЕС

Заместник министър-председателите Меглена Кунева и Томислав Дончев проведоха работна среща с представители на Комисията по европейска интеграция на Скупщината.

На срещата участниците обсъдиха съвместни енергийни и инфраструктурни проекти, както и добри практики в контекста на преговорите за присъединяването на Република Сърбия към Европейския съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.
"В науката за регионалното развитие има основен постулат - не можеш да >>>

София / България

Политика / 2015-03-31 16:15:23

Местан призова Василев да не държи тайните в сейфове, а да ги даде на Цацаров

Ще разкрием цялата истина за КТБ и затова призоваваме в аванс въпросното лице (Цветан Василев) да не държи тайните в сейфове, а незабавно да ги предостави на главния прокурор, защото укриването им по същество е престъпление от общ характер. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Местан призова всички политически лидери да се присъединят към >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-03-31 15:40:47

Миланович: Решението за Шешел няма да дестабилизира региона

"Решението на Международния трибунал за военни престъпления в Хага за връщане на Воислав Шешел в затвора няма да дестабилизира региона", заяви хърватският премиер Зоран Миланович.

"Хърватия със сигурност няма да се дестабилизира, ако Хърватия въобще е част от региона, а Сърбия ще покаже дали е истинска демокрация. Това не бива да дестабилизира Сърбия и затова твърдението, че е удар за >>>

Загреб / Хърватия

Политика / 2015-03-31 15:13:15

Местан отрече да се е срещал с Цветан Василев

Не преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща с този човек, нито един разговор в това число и по телефона.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на въпрос дали се е срещал с Цветан Василев преди рухването на КТБ, предаде репортер на БГНЕС.

"Не съм имал дори случаен визуален контакт с това >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-03-31 14:42:07

Миков: Не е зле прокуратурата да има поглед върху стопанския оборот

Ние имаме позиция от 1998-1999 година за участието на прокурора в гражданския процес. Тогава българската десница извади прокуратурата, за да може да осигури един процес на приватизация, чиито плодове всички български граждани събират днес.

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков за предложенията прокуратурата да спира търговски сделки, предаде репортер на БГНЕС.
Водени от тази позиция, много внимателно ще обсъдим >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-03-31 14:37:41

Туск: Сделка с Гърция е възможна, но не преди Великден

"Споразумение с Гърция е възможно преди края на април, но не и преди Великден", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Експерти от МВФ и ЕС анализират подробно списъка с икономически реформи, предложен от Атина в опит да отключат още 7,2 милиарда евро под формата на заеми, за да предотвратят евентуален фалит на страната.
Гръцкото правителство заяви, че реформите ще >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2015-03-31 13:42:38

Пенсиите са повлияли най-силно на рейтинга на Путин

Основният фактор, който е повлиял на растежа на рейтинга на руския президент Владимир Путин от началото на 2000 г., не са военни действия в Чечения, а пенсиите.

Това подчерта ръководителят на фонд "Обществено мнение" Александър Олсън по повод 15 години от заставането на Путин начело на държавата.
"Съществува мит, че основният фактор, който вдига рейтинга на Путин са военни >>>

Москва / Русия

Политика / 2015-03-31 13:27:29

Депутат на ЮКИП призова Израел да отвлече и съди Обама

Израелското правителство трябва да отвлече американския президент Барак Обама и да го съди като нацистки военнопрестъпник.

Това заяви Джеръми Зайд, кандидат на парламентарните избори от партията на Найджъл Фараж ЮКИП, цитиран от британския вестник "Индипендънт". Според него Израел трябва да постъпи с Обама "като с Айхман".
Адолф Айхман, един от архитектите на Холокоста, беше отвлечен от израелските тайни служби през 1960 >>>

Лондон / Великобритания

Политика / 2015-03-31 13:21:25

Калфин очаква МС да приеме пенсионната реформа през май

В началото на май пенсионната реформа трябва да бъде окончателно приета от Министерски съвет. Мерките за пенсионната система предвиждат увеличение с 4 месеца на осигурителен стаж, увеличаване на максималния осигурителен доход на 2 600 лв. Криминализиране на умишлено неплащане на осигурителни вноски.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който днес представи готвените промени в пенсионната реформа, предаде репортер на >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-03-31 12:54:39

Дачич: Сърбия е против създаването на косовска армия

Сърбия е заинтересована от мира и стабилността на Косово, но е против създаването на армия на Косово и тази тема би трябвало да се обсъжда на ниво Съвет за сигурност на ООН.

Това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич.
Министърът, който направи изказването по време на семинар на парламентарната асамблея на НАТО с тема "Сърбия, Западните Балкани >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2015-03-31 12:40:41

Иван Иванов: КЕВР трябва да извоюва финансова независимост

КЕВР трябва да извоюва своята финансова независимост, а капацитетът може да бъде изцяло реализиран с приходите на регулатора от такси и глоби.

Това заяви кандидатът за председател на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването си пред Комисията по енергетика.

Иванов се обяви за ограничаване на енергията, изкупувана от ВЕИ-та, както и за недопускане на преференциални цени за изкупуване на ток от >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-03-31 11:31:14

Лавров се връща на преговорите в Лозана

Руският външен министър Сергей Лавров планира да лети обратно за Швейцария, за да се включи в маратонските преговори за ограничаване на ядрената програма на Иран.

"Планирам да се върна и да взема участие в заключителната част на срещата на министрите от "шесторката", заяви Лавров пред репортери в Москва. "Перспективите на този кръг от преговори не са лоши, дори бих казал >>>

Москва / Русия

Политика / 2015-03-31 11:22:25

Артман: Трибуналът е виновен за цирка около Шешел

"Сърбия трябва да поиска Трибунала за военни престъпления в Хага по-бързо да издаде присъда за Воислав Шешел", заяви бившата говорителка на Хагския трибунал Флоренс Артман, като подчерта, че той е виновен за цирка около Шешел.

"Логично беше да променят решението си, но трябваше да мислят за това по-рано", заяви Артман.
Според нея Хага вероятно ще настоява за повторно предаване на >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2015-03-31 08:57:49

Започна последният ден от преговори с Иран

Иран настоява за предоставяне на гаранции за това, че САЩ ще премахнат едностранните санкции и успоредно с това ще бъдат отменени и санкциите на Съвета за сигурност на ООН, след постигане на всеобхватно споразумение по иранския ядрен въпрос.

Това съобщи за ТАСС дипломатически източник, участващ в процеса на преговори. Междувременно стана ясно, че нощните двустранни консултации по иранския въпрос не са >>>

Берн / Швейцария

Политика / 2015-03-31 08:29:54

Ципрас: В отношенията между Русия и Гърция има голям потенциал

В отношенията между Русия и Гърция има голям потенциал, особено в енергетиката и туризма, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за ТАСС във връзка с предстоящото му посещение в Москва на 8 април.

Според правителството на Гърция в сътрудничеството между двете страни има голям потенциал, особено в областта на енергетиката. "Мисля, че възможността да се засили връзката ни е >>>

Атина / Гърция

Политика / 2015-03-30 20:02:59

Брюксел забрани на Гърция да търси помощ от Русия

Гърция няма право да търси помощ от Русия и да иска намаляване на цената на газта за гръцките домакинства, защото това ще означава, че властите в Атина не зачитат политиката на Европейския съюз /ЕС/.

Това предупреждение са отправили дипломатически източници от Брюксел, цитирани от белградското радио Б92, /чиято собственост е гръцка, бел.ред./.
Предупреждението идва в момент, когато гръцкият министър на енергетиката Панайотис >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2015-03-30 16:59:54

Шешел: Няма да се върна, нека ме арестуват

Лидерът на Сръбската радикална партия (СРП) заяви, че няма доброволно да се върне в Хага и че остава зад всичко, което е казал от завръщането си в Белград.

"Да видим как Александър Вучич и Томислав Николич ще ме арестуват", каза Шешел. Той обяви, че в края на деня ще бъде в град Бор, където трябва да говори на трибуната на СРП. >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2015-03-30 15:37:41

Вучич: Сърбия ще вземе решение за Шешел в следващите дни

Сърбия ще вземе решение в следващите дни по отношение на искането на Международния трибунал в Хага сръбският лидер Воислав Шешел да бъде върнат обратно в арест. Това каза сръбският премиер Александър Вучич.

"Ако трябваше да кажа всичко, което чувствам в този момент, някой щеше да каже , че не мога да скрия възмущението и гнева си, поради неморалните решения, които >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2015-03-30 15:37:34

Парламентарните избори във Великобритания ще са на 7 май

Официалният старт на предизборната кампания за парламентарния вот в Обединеното кралство беше даден днес с аудиенцията на премиера Дейвид Камерън при кралица Елизабет Втора, предадоха световните агенции.

Изборите ще се състоят на 7 май. С прокламацията на кралицата се разпуска сегашният състав на Камарата на общините, което всъщност е формалност, тъй като за разлика от други подобни случаи парламентът е изпълнил >>>

Лондон / Великобритания

Политика / 2015-03-30 13:02:01

Горанов сезира ЕК за гръцкия данък за сделки с източник България

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси.

В писмото се изразява позицията на България по отношение съвместимостта на разпоредбите на чл. 23, 65 и 66 от Кодекса за подоходно облагане на Република Гърция № 4172/2013, изменен и допълнен със закон № 4321/2015, както и на >>>

София / България

Политика / 2015-03-30 12:40:37

Ердоган планира да посети Иран въпреки споровете с Техеран

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че все още възнамерява да посети Иран, независимо от словесната война с Техеран заради кризата в Йемен и твърденията му, че ислямската република се опитва да доминира региона.

Населената предимно със сунити Турция по-рано заяви, че подкрепя водената от Саудитска Арабия операция срещу шиитските бунтовници в Йемен, за които се предполага, че са подкрепяни от >>>

Анкара / Турция

Политика / 2015-03-30 09:26:24

Земан: Отивам в Москва да благодаря, че не казваме "Хайл Хитлер"

Отивам в Москва за празненства на 9-ти май по повод 70-та годишнина от края на Втората световна война, за да изразя нашата благодарност, че днес не говорим на германски.
Това каза президентът на Чехия Милош Земан по повод участието му в Москва на празненствата на 9-ти май.

"Аз не отивам там за военния парад. Отивам, за да отдам почит и благодарност на >>>

Прага / Чехия

Политика / 2015-03-30 04:24:00

Местният вот промени политическия пейзаж на Франция

Френският избирател нанесе дълготрайни поправки в политическата система на страната с вчерашния втори тур на местните избори.

Никога десницата не е печелила толкова гласове на тези избори, никога левицата не е претърпявала такъв тежък удар и никога една трета сила не е постигала такъв успех.

Партията "Съюз за народно движение" на бившия президент Никола Саркози печели между 64 и 74 департамента от >>>

Париж / Франция

Политика / 2015-03-30 01:11:45

Лавров и Кери обсъдиха Иран и Близкия изток

Ръководителите на руската и американската дипломация Сергей Лавров и Джон Кери обсъдиха преговорите с Иран за ядрената му програма и положението в Близкия изток.

"Страните са обсъдили хода на преговорите между "шесторката" и Иран и размениха мнения какви стъпки могат да се предприемат, за да се стигне до всеобхватно решение около иранската ядрена програма", се казва в съобщение на руското >>>

Лозана / Швейцария

Политика / 2015-03-29 23:26:11

Британски експерт: САЩ стъпкват правилата

Външнополитическите действия на Вашингтон спрямо Йемен свидетелстват, че САЩ и техните съюзници се чувстват в правото си да не спазват правилата и международните закони.

Това е мнението на британския юрист Алигзандър Меркурис, изразено пред телевизия Sputniк. Сравнявайки отстраняването от власт на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г. и на йеменския президент Абдрабу Хади през февруари 2015 г. >>>

Лондон / Великобритания

Политика / 2015-03-29 22:35:53

Преговорите на "шесторката" с Иран се превръщат в маратон

Днешните преговори в Лозана между "шесторката" и Иран по ядрената му програма завършиха без резултат, макар че са останали нерешени два-три въпроса.

Главният ирански преговарящ Абас Арагчи,който е и зам-външен министър, коментира, че споразумение е възможно.
"Шесторката" включва ядрените сили САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция плюс Германия. Преговорите целят Иран да не получи възможност да произвежда ядрено оръжие. >>>

Лозана / Швейцария

Политика / 2015-03-29 21:51:42

Френската левица призна тежката загуба

"Напълно очевидно е, че десните сили победиха на изборите за департаментите", заяви френският премиер Мануел Валс след обявяването на първите резултати от днешния втори тур на местните избори.

"Левите сили отстъпиха значително", добави Валс, който оглавява правителството на Социалистическата партия. Той подчерта, че "това е дълготрайна промяна на политическата обстановка във Франция".
Партията на бившия президент Никола Саркози "Съюз за народно >>>

Париж / Франция

Политика / 2015-03-29 21:08:40

Френската десница печели местните избори

Френската десница печели убедително втория тур от местните избори, а социалистите претърпяват тежка загуба.
Партията на никола Саркози Съюз за народно движение печели между 64 и 74 департамента от общо 101. Това сочат първите резултати от екзит пола.
Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд ще загуби между 26 и 30 департамента. До момента тя контролираше общо 61. Крайната десница - >>>

Париж / Франция

Политика / 2015-03-29 18:42:31

Двама бивши полицаи обвинени в шпиониране на Ердоган

Съд в Истанбул предяви обвинения срещу двама бивши турски полицаи, че са шпионирали президента Реджеп Ердоган, след като те бяха екстрадирани от Румъния, предава АФП, като се позовава на турски медии.

Седат Завар, бивш шеф на полицията, и Илкер Уста, бяха арестувани на летището на Истанбул при пристигането им от Букурещ, предаде Анадолската агенция.
Съдът ги обвини в създаване на престъпен синдикат, >>>

Истанбул / Турция

1 2 3 4 5 6

Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Васил Велев: Откъде накъде някой ще разваля сделка между частни лица

Абсолютно недопустимо и неприемливо е управляващите да приемат законодателство, което позволява на прокуратурата да разваля сделки, включително и между частни лица. Това ни връща много назад във времето, при една друга държава. >>>