BGEUR 1.95583
USD 1.54379
CHF 1.62081
GBP 2.47448

Weather Today Tomorrow
София 10°
Бургас 17° 12°
Варна 17°
Пловдив 14°
РусеПолитика
Политика / 2014-10-24 09:50:23

Договорено е коалиционно правителство в Република Сръбска

Президентът на Република Сръбска и лидер на съюза на независимите социалдемократи (СНСД) Милорад Додик съобщи, че неговата партия е постигнала споразумение с Демократичния народен съюз (ДНС) и със Социалистическата партия (СП) за сформиране на коалиционно правителство в сръбската част на Босна и Херцеговина.

Додик заяви, че споразумението било постигнато на вчерашната му среща с лидерите на ДНС Марко Павич и >>>

Сараево / Босна и Херцеговина

Политика / 2014-10-24 09:04:55

Харалан Александров: Политиците живеят в паралелен свят

Политиците живеят в паралелен свят, който рядко се пресича с живота на обикновените хора, каза социалният антрополог Харалан Александров пред ТВ7.
Има огромна разлика между натиска на обстоятелствата в страната в момента и собствения ритъм на партиите. Добре би било да се забързат и да взимат важни решения без много да се обичат. Но вместо това при тях кефът винаги взима >>>

София / България

Политика / 2014-10-24 07:26:31

Политолози: Руският елит е структуриран по сектори

Двуполюсната конфигурация повече не съществува, а Владимир Путин създава ситуация на разпределен контрол, запазвайки за себе си контрола върху лостовете на управлението, констатират в свой доклад експертите на "Минченко консълтинг", цитирани от "Ведомости".

В условията на разпределяни ресурси конкуренцията вътре във върхушката става неизбежна, предупреждават още експертите. Четвъртият им поред доклад прави опит да обясни как е устроена и как работи >>>

Москва / Русия

Политика / 2014-10-24 07:14:34

Живко Георгиев: ГЕРБ пусна ПФ на безплатната сцена на парламента

Взаимодействие между ГЕРБ и Патриотичния фронт е възможно на първо време. Такива коалиции са успешни докато нещата вървят добре и се поддържа доверие в партиите на мнозинството.

Коалиция между ГЕРБ и ПФ е възможна от гледна точка на заявените досега нагласи, преговори, изказани мнения. Но разбира се Патриотичният фронт би седял в тази коалиция докато не стане рисково за самия него. >>>

София / България

Политика / 2014-10-23 21:37:47

Ливан официално спря приемането на бежанци от Сирия

Ливанското правителство взе решение, с което официално потвърди, че спира приемането на своя територия на бежанци, с изключение на много специални хуманитарни случаи . Броят на сирийските бежанци вече е една четвърт от обичайното население на страната, съобщи в четвъртък министърът на информацията на Ливан Рамзи Джрейдж.
Решението е "да се спре потокът от бежанци на границата, с изключение на специални >>>

Бейрут / Ливан

Политика / 2014-10-23 20:05:54

Битката за комисии започна, Цачева ще е начело на НС

Битката за разпределението на председателските места в парламентарните комисии започна. Успоредно с консултациите за съставяне на бъдещия коалиционен кабинет усилено текат и преговори за шефските постове в законодателния орган.

Цецка Цачева отново ще застане на председателското място. В ГЕРБ още не са решили кой ще й бъде заместник. Най-големи шансове отново да бъде издигната има Менда Стоянова, която вече натрупа опит. >>>

София / България

Политика / 2014-10-23 18:47:25

Плевнелиев: Новата управленска коалиция да стъпи на ясни основи и принципи

Форматът на бъдещата управленска коалиция ще бъде определен от самите политически партии, но е много важно тя "да стъпи на ясни основи и принципи". Това е важно както за българските граждани и за стабилизирането на икономиката, така и за европейските ни партньори.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди началото на срещата на най-високо равнище на Европейския съюз, която се провежда в >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-23 17:02:56

Външният министър на Косово на посещение в Сърбия

Косовският външният министър Енвер Ходжай пристигна в Сърбия на първото си посещение от 2008 г. насам, когато бе обявена независимостта на Косово.

"Това е много важен политически ход, на който трябва да се гледа като на първата, историческа визита на косовски външен министър в Сърбия", каза Ходжай пред журналисти. "Нещо, което през 2011 г. бе немислимо, сега се случва. Това е >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2014-10-23 15:46:37

Симеонов: 90% съгласие с ГЕРБ

От 94 точки от нашата програма по 90% имаше съгласие между Патриотичния фронт и ГЕРБ.
Това заяви Валери Симеонов, съпредседател на коалиция Патриотичен фронт НФСБ след повече от тричасови консултации в централата ГЕРБ. Това е първият етап от нашето поемане на отговорността да подпишем програмата, да следим да се изпълнява и да следим дали няма да има отклонения по нея. Много >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-23 15:24:30

Косово може да има правителство до 2-3 седмици

Правителството на Косово може да се сформира в следващите две-три седмици. Това съобщи в Белград косовският външен министър Енвер Ходжай.

Той участва на откритата днес неформална среща на външните и финансовите министри на страните от Западните Балкани, бивша Югославия и Албания. Това е първото посещение на косовския външен министър в Белград след едностранното обявяване на независимостта на страната през 2008 >>>

Прищина / Косово

Политика / 2014-10-23 14:39:18

Трудни времена за Ангела Меркел

Ангела Меркел оглави класацията на сп. "Форбс" за най-влиятелни жени в света за четвърта поредна година, но това стана в трудни времена за германския канцлер. Водещите мъже в нейния живот правят живота й сложен.

Тя беше шокирана и поразена, когато научи, че президентът Обама подслушва клетъчния й телефон и не му го прости. Подслушването на телефона й от Агенцията за национална >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2014-10-23 14:37:27

Станишев: Достъпът до здравеопазване е ключ към социалното равноправие

По време на пленарната сесия в Страсбург, лидерът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с Витенис Андриукатис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните, съобщиха от пресофиса на Сергей Станишев.

Портфолиото на Андриукатис е от особено значение за социалистическото семейство, тъй като здравеопазването в Европа се основава на солидарни принципи. Станишев отбеляза, че като здравен министър в Литва, Андриукатис е >>>

София / България

Политика / 2014-10-23 13:36:43

САЩ ще реформират украинската армия

САЩ и Украйна са създали съвместна комисия за сътрудничество по реформирането и развитието на въоръжените сили на Украйна, съобщи американското посолство в Киев.

"Представители на ръководния състав на Генералния щаб на Украйна и командването на американските въоръжени сили в Европа създадоха неотдавна, на 17 октомври, първата съвместна украинско-американска комисия в Киев", се казва в съобщението.
Уточнява се също, че целта >>>

Киев / Украйна

Политика / 2014-10-23 12:02:20

ГЕРБ и АБВ се разбраха по важните теми, но остават принципните различия

ГЕРБ и АБВ запазват принципните политически различия, но е постигнато общо разбиране по най-важните теми за държавата в момента.

Това стана ясно след вторите консултации, проведени между ГЕРБ и АБВ, предаде репортер на БГНЕС. Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че разговорите са протекли конструктивно. "Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните теми в момента – финансовата стабилност, случая с >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-23 11:18:12

Р.Бъчварова: С АБВ имаме общо разбиране по най-важните теми

Проведохме едни много конструктивни разговори. Те протекоха така, че установихме нашите особени политически различия и обсъдихме доста теми, които са свързани с актуалните мерки по управлението на държавата и въпроси, свързани със съставянето на правителството.

Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след вторите преговори между ГЕРБ и АБВ, предаде репортер на БГНЕС.
Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-23 07:50:25

Оливър Норт: Какво не иска екипът на Обама да знаем за халифата?

Прехваленият "Екип за национална сигурност" на Обама говори, че тяхната "широка коалиция" води "успешни" действия срещу диваците, които се определят по различен начин – ИДИС, ИДИЛ, ИД или халифат. Така гласят думите на говорителя на Белия дом Джош Ърнест от пресконференции на 14 и 15 октомври. Не им вярвайте.

Фактите от приятели "с ботуши на терен" дават представа какво става в >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2014-10-23 07:26:07

Албания изгони ЧЕЗ и възстанови държавното дружество

Албанската държава окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ.
Албания вече притежава 100 от акциите на дружеството, след като през месец юни правителството в Тирана и чешката компания подписаха споразумение.
През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите от тогавашното държавно дружество за 102 млн.евро. През месец януари 2013 година държавният енергиен регулатор >>>

Тирана / Албания

Политика / 2014-10-23 06:29:41

Съдебната система пред опасност от блокиране

Съществува реална опасност от блокиране на съдебната система в близките месеци. Причината – петчленен състав на Върховния административен съд окончателно е отменил Наредбата за вещите лица, издадена от министъра на правосъдието в правителството на ГЕРБ Диана Ковачева през ноември 2012 г., предаде репортер на БГНЕС.
Делото бе заведено от две професионални сдружения на съдебните експерти – СЕФИТА и Евроцентър >>>

София / България

Политика / 2014-10-23 06:09:03

Мадуро хвали Кастро за ума и енергията му

Президентът на Венецуела Николас Мадуро e имал 4-часова среща с вожда на кубинската революция Фидел Кастро.

Срещата се е състояла в Хавана, в неформална обстановка. Двамата лидери обсъдили проблема с прехраната на населението по света и в частност в Латинска Америка, като Мадуро разказва с Кастро с типичния си марксистки възторг.

"Сварих Команданте пълен с енергия и мисли, които впечатляват. Той >>>

Каракас / Венецуела

Политика / 2014-10-22 21:12:23

ГЕРБ и АБВ на втори кръг преговори

ГЕРБ и представители на АБВ ще проведат разговори на 23 октомври сутринта в централата на партията на Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство.
Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП. Снощи в централата БСП е била получена поканата от ГЕРБ, но >>>

София / България

Политика / 2014-10-22 20:03:01

Верхофстад: Правителство с националисти ще забави БГ

Групата на либералите и демократите в Европейския парламент осъди възможността бъдещото коалиционно правителство на България да бъде сформирано с участието на крайнодесни популистки партии.

Председателят на АЛДЕ Ги Верхофстад призова Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ получи най-голям процент на предсрочните парламентарни избори, да състави стабилно правителство, което да се базира на основните европейски ценности и да уважава принципите на >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-22 15:42:37

Михаил Миков: БСП отстоява правата на ветераните

Създадохме законодателство за отстояване правата на ветераните. Няма да се откажем и занапред от тези усилия.
Това заяви в Туитър лидерът на БСП лява България Михаил Миков, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на БСП изпрати поздравителен адрес до Съюза на ветераните от войните в България по повод днешното откриване на паметник на генерал Владимир Стойчев.
"Удовлетворен съм, че мога да Ви поздравя >>>

София / България

Политика / 2014-10-22 15:36:55

Станишев: Демократичният подход изисква подкрепа за новата ЕК

Днес ще подкрепя Комисията на Юнкер, защото такъв трябва да е демократичният подход. Това е важен политически договор с европейските граждани. Това заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев по време на дебата за избор на новата Европейска комисия.

"Жан-Клод Юнкер получи нашата подкрепа като председател, след като даде ясна заявка за промяна в приоритетите. Основната линия на тази промяна е >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-22 14:48:01

Местан не оттегли кандидатурата на Бат Сали

Очаквано лидерът на ДПС Лютви Местан не оттегли кандидатурата на Асен Методиев-Бат Сали за кандидат на движението от 10 МИР-Кюстендил, избран за депутат с едва 864 получени гласа, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Лидерът на ДПС не прие предложението на кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев, партията да се откаже от мандата си в Кюстендилски регион. >>> VIDEO >

Кюстендил / България

Политика / 2014-10-22 14:33:52

Борисов: Трябва да възстановим доверието в ЕС

Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от ГЕРБ.

По думите на Борисов, днес е голям ден за Европа и европейските граждани. "Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя от името на >>>

София / България

Политика / 2014-10-22 14:03:53

ЕП гласува Комисията "Юнкер"

Новата Европейска комисия с председател люксембургеца Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена от Европейския парламент.

Екипът на Юнкер получи 423 гласа от консерваторите от ЕНП, социалистите и либералите, които сформираха голяма коалиция в рамките на парламента. 209 евродепутати гласуваха против, а 67 се въздържаха.
В речта си пред Европейския парламент преди гласуването >>>

Страсбург / Франция

Политика / 2014-10-22 14:02:01

Мерджанов: ГЕРБ са в доста тежка ситуация

Ние не водим преговори, а участваме в консултации по инициатива на ГЕРБ. Късно снощи в централата на БСП се получи нова "покана" от тях, но без да е ясен форматът на срещата, мястото и часът, които те биха предложили.

Ние от своя страна върнахме отговор, като предлагаме срещата да се състои в Народното събрание. Това каза говорителят на ИБ на >>>

София / България

Политика / 2014-10-22 12:32:03

Местан: Ние бяхме жертва на новия ИК още през 2013 г.

Не може да очаквате от мен противоконституционни действия. Това каза след среща с кметовете на Кюстендил и Дупница председателят на ДПС Лютви Местан, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха >>> VIDEO >

Кюстендил / България

Политика / 2014-10-22 12:08:11

Юнкер: ЕС няма да се разширява в идните пет години

Жан-Клод Юнкер представи програмата и състава на Европейската комисия и включените в нея ресори и още веднъж заяви, че в идните пет години или до края на мандата на Комисията през 2019 г. няма да бъдат приемани нови страни членки.

Юнкер обясни назначаването на комисар за преговорите за разширяване с факта, че това било поискано от комисии на Европейския парламент. >>>

Страсбург / Франция

Политика / 2014-10-22 09:47:58

Проди: Албания трябва да влезе в ЕС преди 2020 г.

Албания трябва да стане член на ЕС преди 2020 г., смята бившият председател на Европейската комисия и бивш премиер на Италия Романо Проди, който беше на двудневно посещение в Тирана.

Проди заяви, че приемането на Албания в ЕС ще осигури икономическа стабилност и допълни, че никой няма да инвестира в бъдеще, ако страната не стане членка на съюза, съобщава >>>

Тирана / Албания

Политика / 2014-10-22 09:14:18

Кипър ще блокира преговорите на Турция за членство в ЕС

Кипър обяви, че ще блокира отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС в отговор на действията на Анкара в южната част на острова за проучване на находища на природен газ и нефт.

Това е една от мерките, одобрени от Националния съвет на Кипър, главен консултативен орган при президента, в който участват лидерите на всички парламентарно >>>

Никозия / Кипър

Политика / 2014-10-22 09:07:09

Бум на наркопроизводството в Афганистан, САЩ хвърлят пари на вятъра

През 2013 г. насажденията с опиумен мак са достигнали рекордно голяма площ, а усилията на Вашингтон за противопоставяне на отглеждането на дрога са безуспешни, гласи американски доклад, цитиран от Би Би Си.

Генералният инспектор за възстановяването на Афганистан информира, че САЩ са похарчили 7,6 млрд. долара за 13 г. в опити да сложат край на отглеждането на опиумен мак. Не една >>>

Кабул / Афганистан

Политика / 2014-10-22 07:48:35

30 млн. лв. от еврофондовете точени за псевдоклъстери

Структури, създадени нарочно за конкурсите, взели пари от програмите до 2013 г., изчезват в небитието.

Около 30 млн. лв. от оперативната програма "Конкурентоспособност" (2007-2013), предназначени за създаването на клъстери в индустрията, са били източвани към структури, 80% от които са регистрирани специално за конкурсите, пише "Дума". В края на проектите те изчезват в небитието - без дейност и без наети >>>

София / България

Политика / 2014-10-22 07:29:11

ЕП днес гласува новата ЕК

Днес се очаква Европейският парламент /ЕП/ да гласува състава на новата Европейска комисия /ЕК/ с председател Жан-Клод Юнкер.

Преди гласуването Юнкер ще представи новите комисари и приоритети на комисията. Ако ЕП утвърди състава, комисията ще влезе в длъжност от 1 ноември с мандат от пет години.
Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина Георгиева.
За да бъде одобрена, новата комисия >>>

Брюксел / Белгия

Политика / 2014-10-22 06:43:34

ВАС осигури милиони левове от такси за ЧСИ-та

Петчленен състав на Върховния административен съд осигури милиони левове на частните съдебни изпълнители.

Това става възможно след решение на съда от понеделник, с което се спира изпълнението на Постановление №215 на Министерски съвет от 24 юли 2014 г., с което държавата освободи длъжниците от плащане на такса върху дълга им, когато покриването на задължението е извършено в рамките на срока >>>

София / България

Политика / 2014-10-21 22:44:10

8400 заплата за скандалната шефка на ДКЕВР

Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Съставът на комисията вече ще се избира от парламента и от името й отпада определението "държавна". Това е записано в проект за промяна на Закона за енергетиката, подготвен от икономическото министерство, който бе пуснат за обществено обсъждане днес, съобщава "Труд". >>>

София / България

Политика / 2014-10-21 20:19:48

ГЕРБ и РБ са пред споразумение

Тайна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок се проведе тази вечер в централата на партията на Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, заяви Румяна Бъчварова, след като излезе от централата в НДК заедно с всички лидери на Реформаторския блок и кметът на Бургас Димитър Николов. На този етап изяснихме позициите си, поясни тя.
Бъчварова >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2014-10-21 20:10:21

Дачич: Аштън беше единственият обективен преговарящ

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън получи икона на пресвета Богородица Троеръчица от сръбския външен министър Ивица Дачич, както и сръбската титла "Най-обективен преговарящ от международната общност".

На прощалната среща с Аштън сръбският външен министър й благодари и заяви, че тя е "главен виновник" страната днес да преговаря за членство в ЕС . Тя ще остане на >>>

Белград / Сърбия

Политика / 2014-10-21 20:06:36

Близнашки очаква 10% съкращение на администрацията

10% съкращаване на състава на министерствата е решение, което трябва да вземе следващото правителство. Това заяви служебният министър-председател Георги Близнашки, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът му бе повод на информацията, че служебното правителство подготвя съкращаване на държавната администрация с 10%.
"Това предстои да се решава от следващото правителство. Това трябва да бъде политическо решение. По тази причина то ще бъде силно решение >>> VIDEO >

Смолян / България

Политика / 2014-10-21 20:05:41

ГЕРБ и РБ: На крачка по-близо до споразумение

Тайна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок се проведе тази вечер в централата на партията на Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, заяви Румяна Бъчварова след края на срещата. На този етап изяснихме позициите си, поясни тя.

Бъчварова уточни, че след днешната среща РБ са сигурен партньор и са една крачка по-близо до >>> VIDEO >

София / България

1 2 3 4 5 6

Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Кръстьо Петков: Сбъркат ли с КТБ - чакат ни зимни избори и исландска революция

Мисля, че има вече факти, според които изкуствено удълженото време за проверки и работа на терен на одитори и квестори на КТБ и банка "Виктория", дадоха възможност на някои клиенти и заинтересовани лица да си решат проблема с влогове, кредити и т.н. Подчертавам, въобще не става дума само за подозрения, а за факти. >>>