BGEUR 1.95583
USD 1.80694
CHF 1.89188
GBP 2.73199

Weather Today Tomorrow
София 22° 19°
Бургас 21° 22°
Варна 19° 20°
Пловдив 24° 25°
Русе 26° 24°Политика
Политика / 2015-04-27 13:19:19

Плевнелиев: Най-силната гаранция е НАТО

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Най-силната гаранция за националната сигурност и териториалната цялост на България е членството й в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС.

След влизането ни в алианса през 2004 г. сме поели ясни ангажименти, каза Плевнелиев, който прочете документ за състоянието на ВС. По него е постигнато широко политическо съгласие >>>

София / България

Политика / 2015-04-27 13:16:09

Миков: Няма да участваме в окончателното решение на КСНС

Няма да участваме в приемането на окончателното решение, защото е неприемливо да се обсъжда в такъв формат състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това в НС да са обсъдени ясно всички параметри на ситуацията в момента.
Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, предаде репортер на БГНЕС. >>>

София / България

Политика / 2015-04-27 12:28:38

Иса Мустафа: Сърбия да отговаря за чудовищните си престъпления

Сърбия трябва да отговаря за чудовищните престъпления в Косово, извършени от нейната армия и паравоенни части. Това заяви министър-председателят на Косово Иса Мустафа по повод на Международния ден на изчезналите хора.

"Сърбия трябва да отговаря за изчезването на нашите граждани, за чудовищните злини, които са извършили нейните военни и паравоенни формирования в Косово. На тези, които са вършили злини, трябва да >>>

Прищина / Косово

Политика / 2015-04-27 11:17:41

Франция разследва богатството на Рифаат Асад

Рифаат Асад, чичото на сегашния сирийски президент Башар Асад, е разследван във Франция поради неговото сериозно богатство – 90 млн. евро, въпреки че преди 30 г. беше изгонен от Родината му "без нито един грош", предаде АФП.

Рифаат Асад прекара последните 30 г. в движение между имотите си в Париж, Лондон и испанския гр. Марбеля. Той беше пропъден в чужбина след >>>

Париж / Франция

Политика / 2015-04-27 10:52:08

Митинг в подкрепа на Ненчев под прозорците на Плевнелиев

С протест в подкрепа на министъра на отбраната Николай Ненчев и на фона на възгласи "Тук не е Москва" започна насроченият за днес Консултативен съвет по национална сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Темата на заседанието на КСНС при президента е "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност". Очаква се военният министър Николай Ненчев да изнесе доклад за >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-04-27 08:57:33

Европа притиска Киев да изпълнява Минските споразумения

Германия, Франция и Великобритания призовават Украйна да ускори изпълнението на Минските споразумения, пише в. "Файненшъл таймс".

Според британски представител Украйна трябва да изпълни своята част от споразумението, за да "не дава на Русия възможности да я критикува"
По данни на изданието немските дипломати смятат, че Киев трябва да проявява по-голяма готовност за сътрудничество. Берлин е обезпокоен, че Украйна препъва изпълнението на редица >>>

Лондон / Великобритания

Политика / 2015-04-27 05:46:19

Плевнелиев свиква КСНС за въоръжените сили

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност" ще има днес при държавния глава Росен Плевнелиев. То започва в 10:00 часа на "Дондуков" 2.

Пред участниците в КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев ще изнесе доклад на тема "Състояние на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие", съобщиха >>>

София / България

Политика / 2015-04-27 01:58:12

Кери се среща с иранския външен министър

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне понеделник с иранския си колега Мохамад Зариф в Ню Йорк за първи път след сключването на споразумението по принцип върху общите положения на ядрената програма на Иран, съобщи висш служител на Държавния департамент в неделя, цитиран от АФП.

Кери ще се срещне с иранския външен министър Зариф покрай участието им в >>>

Ню Йорк / САЩ

Политика / 2015-04-26 18:46:12

Заев: Всички сме обединени срещу режима на Груевски

Как е възможно Груевски да не разбира, че всички етноси в страната са обединени срещу него - от учениците и студентите до работниците. Всички заедно ще се обединим, за да спасим Македония от мръсните ръце на Никола Груевски.

Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев на предизборен митинг в град Гостивар, в западната част на Република Македония.
Един >>> VIDEO >

Гостивар / Македония

Политика / 2015-04-26 16:57:06

Китай предоставя помощ от 3,3 млн. долара за Непал и 4,9 млн. за Тибет

Китайското правителство ще предостави хуманитарна помощ от 20 милиона юана (3,3 милиона долара) на Непал, съобщи ТАСС, като цитира информация от министерството на търговията на КНР.

Помощта ще включва палатки, енергогенератори и одеяла. Размерът на хуманитарната помощ може да бъде увеличен по искане на правителството на Непал, се казва в съобщението.
От своя страна държавният комитет по въпросите на развитието и >>>

Пекин / Китай

Политика / 2015-04-26 15:24:07

МС отпусна 220 000 лв. за проучване и поддръжка на Перперикон

220 хил. лева е отпуснало правителството за археологическия комплекс Перперикон. От тях 180 хил. лв. са за продължаване на разкопките и още 40 хиляди са за поддръжка. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си на историческия хълм Перперикон.

"В региона на Ивайловград имаме Перперикон, имаме 3-4 страхотни обекта и със свързването им в един туристически кръг посещаемостта >>>

Свиленград / България

Политика / 2015-04-26 15:01:04

Путин разказва на какъв натиск е бил подложен през 1999 г.

В интервю по ТВ канала Русия 1 по повод филма "Президент", Владимир Путин споделя какъв натиск е бил упражнен върху него, когато за пръв път е поел премиерския пост през 1999 г. Той обаче не уточнява как е успял да се справи.

В интервюто, дадено във връзка с филма, посветен на 15-годишното пребиваване на Путин във висшите ешелони на властта, той >>>

Москва / Русия

Политика / 2015-04-26 13:42:42

Президентски избори в Казахстан

Избирателите в бившата съветска република Казахстан гласуват днес на президентски избори.

За първите шест часа от началото на изборния процес своя глас са дали повече от 68,48 % от гласоподавателите, предаде РИА Новости.
Участват трима кандидати – сегашният президент Нурсултан Назарбаев, секретарят на ЦК на компартията Тургун Сиздиков и председателят на федерацията на профсъюзите Абделгази Кусаинов.
Нурсултан Назарбаев, който бе избран >>>

Астана / Казахстан

Политика / 2015-04-26 13:01:21

Бъчварова: Има неправомерно изтичане на информация по случая с акушерката

Има неправомерно изтичане на информация по случая с акушерката, задържана за побой над бебе. Това заяви пред БНР вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Записи от камери са били публикувани толкова скоро. Би трябвало да са иззети от прокуратурата веднага и да бъдат използвани в самия ход на разследването. Фактът, че те излизат навън не е резултат на откритост, а просто резултат >>>

София / България

Политика / 2015-04-26 12:51:18

Борисов: Каналджиите трябва да бъдат ударени тежко

"Когато има добре работещи екипи, работим добре", каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новопостроена пречиствателна станция в Свиленград, по проект "Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в Свиленград".

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", а безвъзмездната финансова помощ възлиза на 46 463 012 лв.
Реализацията на цялостния проект ще >>>

Свиленград / България

Политика / 2015-04-26 12:00:19

Николай Цонев: Възмутен съм от говоренето на Ненчев

Възмутен съм от начина на говорене на министъра на отбраната. Той е длъжен да всява сигурност и спокойствие в българското общество, а също така увереност в българските граждани, че имаме хора, които управляват системата за сигурност правилно.

Това заяви бившият министър на отбраната Николай Цонев във връзка с изказването на Николай Ненчев, че му е предлаган подкуп, предаде репортер на БГНЕС. >>>

София / България

Политика / 2015-04-26 11:54:06

Борисов: Танов няма да бъде сменен, ако приходите стигнат 1,6 млрд. лв.

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов няма да бъде сменен, ако събирането на приходите стигне 1, 6 млрд. лева.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Свиленград, където беше открита Пречиствателна станция за отпадни води по ОП "Околна среда".
Премиерът уточни, че ще бъдат въведени строги мерки в граничните и митническите служби, за да бъде стабилизирана работата им. Информацията е на >>>

Свиленград / България

Политика / 2015-04-26 11:16:49

Ген. Горан Митевски: Оставка на Груевски, за да се избегнат сътресения в Македония

За съжаление кризата в Македония навлиза във все по-сериозна фаза.

Преди няколко дни имахме опит за инсцениране на нападение от Косово срещу пограничната застава в село Гошинце и за представянето на всичко това като нахлуване на 40 бойци на Армията за освобождение на Косово. Ако този сценарий беше успял да се реализира, Македония можеше да бъде вкарана в много по-тежка криза. >>> VIDEO >

Скопие / Македония

Политика / 2015-04-26 11:14:41

Кунева очаква съгласие в НС по конституционните промени

Очаквам да постигнем съгласие между парламентарните сили по промените в Конституцията. В крайна сметка по-голямата част от партиите вече подкрепиха стратегията за съдебна реформа, в която беше фиксирана насоката на промените. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред БНТ.

Тя беше категорична, че най-добре е да бъде създадена специална комисия в НС за конституционните поправки, която да >>>

София / България

Политика / 2015-04-26 10:44:35

Турция привика нашия посланик в Анкара заради декларацията за арменския геноцид

На 25 април т.г. посланикът на България в Анкара бе поканен на среща в турското външно министерство във връзка с Решението на Народното събрание за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., съобщават от българското външно министерство.

Турската страна изложи своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и >>>

София / България

Политика / 2015-04-26 10:15:56

България се изкачи до 22-ро място по усвояване на еврофондовете

През април България заема 22-ро място от 28-те държави по усвояване на европейските фондове от стария програмен период. Това показва актуализираната информация на интернет-страницата на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Миналият месец страната ни бе на 24-то място.

Комисията отчита, че 8 месеца преди края на програмния период, България е усвоила 74,7% от еврофондовете. Макар >>>

София / България

Политика / 2015-04-26 10:14:37

Образователната комисия в НС със скандално решение

На изнесено заседание на Комисията по образование и наука в НС в Костенец беше отхвърлено предложението за запазване и модернизиране на досегашните помощни училища.

ПГ на БСП подкрепи предложението на асоциацията на помощните училища, но текстът бе отхвърлен. Така реално помощните училища ще престанат да съществуват, съобщиха от БСП.
Основната промяна, която бе предложена, бе свързана със запазването на възможността за децата >>>

София / България

Политика / 2015-04-26 10:05:42

Австралия отпуска помощ от 5 милиона долара на Непал

Австралия отделя 5 милиона долара за оказване на помощ на пострадалата от силното земетресение в събота хималайска държава Непал, съобщи австралийското министерство на външните работи.

Страната изпраща в Непал също спасители и хуманитарна помощ.
Австралийската министърка на външните работи Джули Бишъп заяви, че в Непал се намират близо 550 австралийски туристи. Досега с повече от 300 от тях не е установена връзка. >>>

Сидни / Австралия

Политика / 2015-04-26 09:47:32

Скопие гласува срещу нова антиквизация на града

Жителите на Община "Център" в македонската столица Скопие днес ще гласуват в референдум за съдбата на един от символите на града - Градският търговски център /ГТЦ/.

Правителството на Никола Груевски иска да промени автентичния и оригинален вид на ГТЦ в античен стил. Гражданите на "Център" ще трябва да отговорят на въпроса - Дали искате да се запази автентичния външен вид - >>>

Скопие / Македония

Политика / 2015-04-26 09:37:10

Кипърските турци избират президент

Гласоподавателите в Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция, днес гласуват на втори тур на президентските избори.

Общо 176-те хиляди избиратели на малката територия – около една трета от остров Кипър – трябва да определят кой от двамата кандидати, събрали най-много гласове на първия тур на 19 април, ще е следващият държавен глава, който ще ги представлява на мирните преговори с >>>

Никозия / Кипър

Политика / 2015-04-26 08:28:43

Зам.-кметът на Чепеларе е освободен от длъжност

Единият от зам.-кметовете на Чепеларе – Георги Костадинов – ГЕРБ, е освободен от длъжност. Договорът на 30-годишния икономист е прекратен от кмета Тодор Бозуков (ГЕРБ) без предизвестие или подадена молба за напускане.

Според осведомени, зад това се крие остър конфликт в редиците на ГЕРБ, пише "Преса". Заради местните избори наесен сред герберите зрее напрежение, което ескалира в кавги на лична >>>

Чепеларе / България

Политика / 2015-04-26 01:49:38

Ферхойген: Западът няма да кара Русия да върне Крим

Европа ще отмени санкциите срещу Русия, веднага щом бъде постигнато мирното регулиране на конфликта в Украйна, западните политици не възнамеряват да обвързват санкциите с Крим.

Такова мнение пред "Дойче веле" изрази Гюнтер Ферхойген, бивш зам-председател на Еврокомисията и бивш еврокомисар по разширяването. В момента той оглавява направлението за европейска интеграция в Агенцията за модернизация на Украйна.
На въпроса може ли ЕС да >>>

Берлин / Германия

Политика / 2015-04-26 00:50:06

Напрежение между Брюксел и Киев преди срещата им на върха

Франция и Германия блокират съвместното заявление, които трябва да бъде прието на срещата на върха Украйна-ЕС в Киев на 27 април.

Това съобщи украинската агенция УНИАН, позовавайки се на неназован европейски дипломат.
"Те сега се опитват да вкарат в текста формулировки, които напълно да отстранят различията", каза източникът пред агенцията.
За да бъде намерен компромис днес спешно се свиква заседание на Комитета на >>>

Киев / Украйна

Политика / 2015-04-25 19:12:33

Груевски: Аз съм Мохамед Али, а опозицията е "пета колона"

Македонският премиер Никола Груевски определи поведението на опозицията като "пета колона" в страната.
По време на предизборна среща организирана от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ в град Охрид на няколко пъти Груевски нарече опозицията "пета колона". Според него поведението и коментарите за инцидента на границата в село Гошинце от страна на опозиционните лидери са били антидържавни. В началото на седмицата властите в Скопие >>>

Скопие / Македония

Политика / 2015-04-25 17:43:11

Гърция под натиск, министър говори за нови избори

Гърция е под силен натиск от страна на кредиторите МВФ и ЕС и опозиционните партии в страната, а министърът на вътрешните работи Никос Вуцис посочи, че ако е необходимо може да се насрочат нови избори, за да се даде възможност на народа да се произнесе по политиката на правителството на радикалната левица.

Онези, които си въобразяват, че сегашното правителство е нещо >>>

Атина / Гърция

Политика / 2015-04-25 15:42:22

БСП прие критерии за избор на кандидати и коалиции на местните избори

НС на БСП прие изисквания и механизъм за оценяване на дейността на кметове и общински съветници, издигнати или подкрепени от БСП и коалиция и за издигане на кметове и общински съветници от БСП Лява България.

Водещ принцип при издигането на кандидат за кмет е избираемостта и общественият авторитет. Не могат да бъдат кандидати хора, които два пъти са губили избори >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-04-25 15:28:25

Питър Фейт: В Македония трябва да има преходно правителство

Европейският съюз е много загрижен от случващото се в Македония. Има ясни данни, че правителството на премиера Никола Груевски злоупотребява със своя власт.

Това заяви пред холандското радио Питър Фейт, дипломат, специален пратеник на НАТО и посредник по време на кризата в Македония през 2001 г.

"Данните показват, че в страната се нарушават човешките права и има изборни манипулации", каза той >>>

Амстердам / Холандия

Политика / 2015-04-25 13:58:03

Калфин: Има и друг начин да се развива партийната демокрация

Гласувам, за да покажа, че има и друг начин да се развива партийната демокрация в България – пряка и която не е от избрани чиновници и партийни велможи.

Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика и заместник-председател на ПП АБВ, след като гласува на вътрешнопартийните избори за председател на ПП АБВ.
Той определи вътрешния вот >>>

София / България

Политика / 2015-04-25 12:47:56

Мерджанов: Няма да допуснем компромис с десни мерки

Ние няма да допуснем компромис с десни мерки, с изповядване и провеждане на дясна политика – такава, каквато сегашното правителство води. Това отговори Атанас Мерджанов на въпрос за коалиционните партньори при местния вот, предаде репортер на БГНЕС.

Мерджанов посочи, че коалиционната рамка, която днес е предложена, е достатъчно широка възможност за споделяне на всички онези леви отговорности, които предстоят като >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-04-25 11:46:45

Миков: Кабинетът заменя законодателството със силно медийно присъствие

Предстои много работа и всички имат своя ангажимент по отношение на политическата декларация на конгреса, за резолюцията за участие в местните избори, които да бъдат съчетани с нетърпящото отлагане на подготовката за местните избори.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на заседание на Националния съвет на партията, предаде репортер на БГНЕС.
За по-малко от месец в икономическата област правителството >>> VIDEO >

София / България

Политика / 2015-04-25 09:01:36

Заев: Прокуратурата има доказателства за престъпниците Груевски и Миялков

На прокуратурата предадохме над 100 000 телефонни разговори, 18 000 СМС, 12 000 телефонни номера. Всичко това е в писмен вид, в над 10 000 страници. Над 20 000 македонски граждани са били подслушвани.

Това каза лидерът на опозиционния лидер на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев, след като предаде материалите на прокуратурата в Скопие.
"Всички тези документи ясно доказват, че премиерът Никола >>> VIDEO >

Скопие / Македония

Политика / 2015-04-25 02:24:05

И Германия против мотопохода на "Нощни вълци"

Планираният мотопробег на "Нощни вълци" не способства за укрепване на немско-руските отношения, отбелязват от външното министерство на Германия.

"На правителството и известно, че руският клуб "Нощни вълци" планира мотопробег Москва - Берлин по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война. Не считаме, че тази инициатива ще допринесе за укрепване на немско-руските отношения. Отпразнуването на 70-ата годишнината от Втората световна >>>

Берлин / Германия

Политика / 2015-04-24 21:12:41

Аналитик от САЩ: Европа плаща сметката на американската политика

Евросъюзът винаги трябва да плаща сметката за външнополитическите стъпки на САЩ, твърди американският писател и журналист Финиън Кънингъм.

В свой анализ в портала Strategic Culturе Foundation журналистът твърди, че принципът "Европа плаща, докато САЩ убиват" е приложим най-вече за украинската криза, довела до конфронтация с Москва и финансови загуби от антируските санкции.
Европейските работници, фермери и бизнесмени – ето >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2015-04-24 19:59:07

САЩ създават многопластова интегрирана стратегия за военни операции

САЩ планират глобално-интегрирани операции, обединявайки всички структури на разузнаването и управление на войските в единна мрежа, подобна на интернет.

Това съобщи началникът на Главното разузнавателно управление на руския Генщаб Игорь Сергун.
Той поясни че "глобално-интегрираната" операция е еволюционно развитие на стратегията, като тя ще се води едновременно по суша, море, въздух, в Космоса и киберпространството. В хода на такава операция в >>>

Вашингтон / САЩ

Политика / 2015-04-24 19:26:51

Борисов: Съвместните срещи, които правим, гарантират спокойствие на региона

Тристранните срещи, които направихме със Сърбия, и тези, които бихме могли да направим заедно с инвеститори от арабския свят и други страни, гарантират спокойствие на региона – заедно можем да ги убедим, че този регион е спокоен и е политически стабилен, прогнозируем.
Това, каза министър-председателят Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Крайова, съобщиха от >>>

Крайова / Румъния

1 2 3 4 5 6

Copyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Владимир Лазаревик: Македония се нуждае от нов политически модел

В Македония трябва да се сформира преходно правителство, защото гражданите на тази страна живеят в условията на абсолютна диктатура. Те не са информирани за случващото се в страната, защото държавните медии са на властта и предоставят само контролирана информация. >>>