Русия откри Мондиал 2018 със звучна победа

Юри Газински /л/ вкара първия гол на Световното първенство.
Юри Газински /л/ вкара първия гол на Световното първенство. / БГНЕС

Домакините от Русия започнаха по възможно най-добрия начин Мондиал 2018, след като разбиха Саудитска Арабия с 5:0 в откриващия мач от Световното първенство. На стадион "Лужники" в Москва възпитаниците на Станислав Черчесов обориха всички, които критикуваха националния отбор след слабите резултати в последните контроли.

Пред 78011 фенове на стадиона, на който ще се играе и финалът на шампионата, руснаците започнаха силно и поведоха в резултата още в 12-та минута, когато Юри Газински се разписа с глава след страхотно центриране на младата надежда на Сборная Александър Головин. Играчите на Саудитска Арабия, водени от Хуан Антонио Пици, изглеждаха притеснени и трудно излизаха от своята половина, като създадоха първото си добро положение в 31-та минута, когато изстрелът с глава Ясър Ал Шахрани премина покрай вратата на Игор Акинфеев. Саудитците често правеха грешки в защита и домакините се възползваха от една такава в 43-та минута, когато влезлият в игра на мястото на Алан Дзагоев Денис Черишев покачи на 2:0 със силен изстрел от близко разстояние.

Александър Головин /д/ се отличи с гол и две асистенции.
Александър Головин /д/ се отличи с гол и две асистенции. / БГНЕС

След почивката темпото на играта спадна, като Саудитска Арабия погледна по-смело към противниковата врата, но трудно стигаше до чисти положения. Руснаците сложиха точка на спора в 71-та минута, когато Артьом Дзюба вкара с точен удар с глава след ново отлично центриране на Головин. В продължението на двубоя Черишев вкара четвърти гол със страхотен изстрел от границата на наказателното поле, а в самия край Головин оформи крайното 5:0 от свободен удар. Единствената лоша новина за Русия бе контузията на Дзагоев, който най-вероятно ще пропусне оставащите мачове от турнира.

По този начин домакинът на Световното първенство започна с изразителна победа и увеличи шансовете си да преодолее груповата фаза. Утре Мондиал 2018 продължава с нови три мача: Египет - Уругвай от 15:00 часа българско време, Мароко - Иран от 18:00 и дербито Португалия - Испания от 21:00. /БГНЕС