Службите предотвратили два терористични акта в Австралия

Фелън (д) говори пред журналисти в петък.
Фелън (д) говори пред журналисти в петък. / БГНЕС

Разкритите от австралийската полиция планове за атентат срещу самолет в Сидни са били ръководени от високопоставен участник в групировката „Ислямска държава”, съобщиха властите в петък.

Този джихадист е обучавал от чужбина четирима австралийци как да сглобят взривно устройство, което трябвало да попадне на борда на самолет на авиокомпанията от ОАЕ „Етихад еъруейс” (Etihad Airways). Двама от заподозрените получиха обвинения в четвъртък.

„Инструкциите са идвали от важен член на групировката „Ислямска държава”, „командир” в тази джихадистка организация, намиращ се в чужбина, заяви Майкъл Фелън, заместник-началник на австралийската федерална полиция. Фелън не посочи нито името, нито националността на този човек.

Взривното устройство е трябвало да бъде поставено на 15 юли на самолета, който излита от Сидни, но опитът се провалил преди извършителите да преминат през пунктовете за сигурност, уточни полицията.

Фелън съобщи и за втори заговор, който бил разкрит от полицията, който предвиждал разпространението на сероводород, токсичен и запалим газ.

За Фелън подготовката на атентата е един от най-сложните заговори, който е бил предназначен за австралийска територия.

Четирима души бяха задържани в събота в Сидни при разследването на аферата. Двама от тях – на 32 и 49 години – са братя. Те бяха обвинени в четвъртък за подготовката на терористичен акт.

Друг заподозрян е бил освободен, четвърти все още се разпитва от полицията.

Двамата обвинени ще застанат пред съд в Сидни. Те може да получат доживотен затвор. /АФП