Прокуратурата на Трибунала в Хага ще обжалва оправдателната присъда на Шешел

Главният обвинител на ООН в Международния трибунал за бивша Югославия Серж Брамец
Главният обвинител на ООН в Международния трибунал за бивша Югославия Серж Брамец / БГНЕС

Международният трибунал за военни престъпления в бивша Югославия ще обжалва оправдателната присъда на радикалния сръбски националист Воислав Шешел, съобщи главният прокурор Серж Брамерц.

„Моят кабинет реши да обжалва съдебното решение“, заяви Брамерц в изявление. В него той също така допълва, че екипът му е установил „широкообхватни... грешки“, както и „фундаментални пропуски“ на мнозинството съдии, които обявиха Шешел за невинен по всички обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството от юговойните през 90-те.

Шешел бе оправдан с довода, че доброволците, които навремето се присъединили към сръбските въоръжени сили чрез ръководената от него Сръбска радикална партия, не били пряко на неговото подчинение.

Срещу него бяха отправени общо 4 обвинения за „престъпления срещу човечеството“ и 6 обвинения „за нарушаване на законите и правилата за водене на война“. Те са извършени през периода 1991-1993 година на територията на Хърватия, Войводина (Сърбия), Босна и Херцеговина. Обвиненията засягаха преследване по политически, расови и религиозни мотиви, а също депортация и насилствено преселване.

През месец март трибуналът в Хага осъди друг сръбски националистически лидер Радован Караджич на 40 години затвор заради съучастие в геноцид в Босна и Херцеговина.

БГНЕС припомня, че политическото минало на сегашния сръбски президент Томислав Николич, премиера Александър Вучич и председателя на парламента Мая Гойкович бе свързано с радикалната партия на Шешел. /АФП и БГНЕС