Бившата югоагентура напълно контролира хърватските медии

Разследване на хърватското списание "7дневни" показва преки връзки на хора от югослужбите в управата на медиите
Разследване на хърватското списание "7дневни" показва преки връзки на хора от югослужбите в управата на медиите / БГНЕС

Лицата, които работиха срещу хърватските държавни интереси и народа, продължават да тровят душите ни. И за да се разбере, че няма нищо случайно в хърватските медии, само ще посочим, че хората, които определят кой ще работи в медиите, са бивши служители на югославските спецслужби на зловещата Държавна сигурност от времето на югодиктатора Йосип Броз Тито - УДБА, на военното контраразузнаване - КОС. Те са бивши комунисти или крайно леви активисти, заемали в бивша Югославния висши позиции в обществото и медиите.

Това се казва в обширно разследване на хърватското седмично списание "7дневни". Цялата организация в Съвета за електронни медии, както и раздаването на лиценз се ръководи от 65-годишната Миряна Ракич, която освен, че бе разкрита, сама призна, че е работила дълги години като служител на УДБА. Нещо повече - тя призна, че е писала редовно доноси. Въпреки пенсионна си възраст Ракич получи 4-годишен мандат и висока заплата от 16 000 куни /2 200 евро, бел.ред./.

Начело на хърватската държавна телевизия ХРТ стои също бивш кадър на УДБА - Мислав Стипич. Телевизията е пълна с леви активисти и коментатори като Саня Меклешевич Павич, Стипе Алфиера, Домагой Повокмета, Мая Север и много други. Всички тези хора имат подкрепата на различни министри на културата и нещо повече те получават и огромни допълнителни суми за....външни продукции, се казва в публикацията. На ръководни постове се намират и децата на директорите от "Музея на Тито в Кумровец". В същото време ХРТ е единствената телевизия, която не излъчва в HD-резолюция поради.... кражба на камери. В същото време шефовете им пътуват до Лос Анджелис, където са заснети в компанията на стриптизьорки. Разбира се всичко това става за сметка на бюджета на ХРТ, пише още "7дневни".

Положението в държавното радио е още по-трагично. Всеки ден в него има предаване за югославската книжовност и култура. Неотдавна в това предаване участва и последната носителка на щафетата на Тито.

И радиото, и телевизията са препълнени с кадри от бивша Югославия, а тези, които отиват в пенсия, се наследяват от техните деца и внуци. В ХРТ, която наброява 3000 души работят само 1000 с различни фамилни имена. Огромната част от служителите са в роднински или брачни връзки. Всички те получат средно по около 800 евро заплата, а повечето от тях нямат дори необходимото образование. В държавната информационна агенция ХИНА положението не е с нищо по-различно. Там спирането на публикации е редовна практика. Ако, погледнем кой ръководи различните журналистически сдружения веднага става ясно, защо и кой редовно докладва за състоянието на медиите у нас. Председател на хърватското новинарско сдружение е Саша Лекович, който живее в Белград, и е със средно образование. Почти всички негови информации са с леви и югоносталгични послания, подчертава авторът на публикацията Делич.

Положението в частните телевизии не се различава от тези в държавните . RTL редовно организира развлекателни емисии, които се излъчват от Белград, а използването на сръбския език е редовна практика в прайм-тайма, както и непрекъснато канене на гости от Сърбия за коментари и следеното в подробности на политическия живот в Сърбия. В хърватското медийно пространство неотдавна се появи нов сръбски сателит - телевизия N1, в която работят предимно журналисти от времето на бивша Югославия и леви активисти. Пропагандата е толкова брутална, че дори бившият премиер на Хърватия, социалдемократът Зоран Миланович по време на интервю с Анка Билич Кесерович й каза: "Ти се държиш като активист на СДП!"

В най-големия всекидневник "Вйечерне новости" скандалните назначения не са малко, но най-фрапантно е това на коментаторът Мария Тодорович - също служител на УДБА, която бе уволнена поради представянето на ....фалшива диплома. Подобно е положението и в други издания като "Ютарни листи" , Слободна Далмация", както и в седмичниците "Глобус" и "Национал", които редовно поднасят новини, получени от спецслужбите. Като погледнем и интернет порталите като Лупиге, Индекс, Т-портал и Телеграм веднага става ясно какви позиции защитават. Всички водещи редактори идват от проюгославски учебни заведения или от Философския факултет, се казва в края на разследването на хърватското издание. /БГНЕС