За 11 години Груевски похарчил 38 млн. евро за „медийна индустрия”

За осем от общо 11 години на власт бившият премиер на Македония Никола Груевски е пръснал за кампании и пропаганда в националните медии 38 млн. евро държавни пари, съобщи говорителят на кабинета в Скопие Миле Бошняковски.

Още не е ясно колко пари са похарчени приз 2006, 2007 и 2016, защото документите за тях до момента не са намерени.

Според Бошняковски вероятно общата сума на средствата по тези пера е много по-голяма, защото не са пресметнати парите, усвоени от отделните министерства.

Най-много – 23 млн. евро, са отишли за реклама в електронни медии, 15 млн. са дадени за кампании на няколко маркетинг агенции и за платени публикации в печатни медии, а 200 000 евро са отишли за проучване на общественото мнение.

Бошняковски каза, че известната телевизия „11” е получила 7 млн. евро.

На 24 декември 2008 само за ден са на няколко национални телевизии са били преведени 2 125 млн. евро. На консултант за месец са платени 30 000 евро.

Не е имало критерии за даването на парите за пропаганда – някои национални телевизии са получавали много повече, въпреки че са излъчвали в национален ефир отскоро. Същите диспропорциите са налице и регионалните и местните телевизионни канали.

С промяната на собствеността през 2012-14 някои медии изведнъж започват да получават много по-големи суми за закупуване на рекламно време. Ако преди това са получавали максимум 100 евро месечно, сега започват да получават договори на стойност 15 000 евро.

Бошняковски обяви, че предстои произнасянето на прокуратурата по въпроса. /БГНЕС