Румъния обмисля преустройство на министерския състав заради обвинения в корупция

Румънският премиер Михай Тудосе планира "реконструкция" на кабинета си.
Румънският премиер Михай Тудосе планира "реконструкция" на кабинета си. / БГНЕС

Румънският министър-председател Михай Тудосе заяви в понеделник, че обмисля реконструкция на кабинета, след като трима министри бяха заподозрени в извършване на корупционна дейност.

"Има трима министри с проблеми, които определено ни създават затруднения във връзка с публичното възприятие, а в някои ситуации и с Европейската комисия", заяви Тудосе в понеделник в интервю за частната румънска телевизия "Антена 3". Той допълни още, че обмисля да поиска оставката на въпросните лица като част от "мини преустройка" на кабинета си.

"Ще направя официално изявление тази седмица, първо пред партията, разбира се. Ще поема отговорност за предложенията си и ще поискам от (управляващата) коалиция да вземат решение за тях", обяви още румънският премиер.

БГНЕС припомня, че според "Трансперънси интърнешънъл" Румъния е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз и затова Брюксел наблюдава изкъсо съдебната система. Преди месец антикорупционната прокуратура заяви, че води разследване срещу зам. министър-председателя г-жа Севил Шайде и министъра по европейските фондове и регионалното развитие Рована Плъмб за предполагаема злоупотреба с власт при прехвърляне на земя.

Междувременно прокурорите поискаха от парламента да одобри разследване и срещу Виорел Илие - министъра, отговарящ за връзката между кабинета и депутатите, по дело, свързано с обвинения за подправяне на конкурс за работа на служители в неговото ведомство. Парламентът обаче отхвърли искането по-рано този месец.

Според румънското законодателство, парламентът трябва да одобри разследването, ако то засяга настоящ член на кабинета. /БГНЕС