Парламентарната сесия за коституционни промени в Македония
Парламентарната сесия за коституционни промени в Македония / БГНЕС
Послание на Заев за помирение и разклащане на позициите срещу Договора от Преспа

С послание за помирение и прошка за събитията от 27 април, когато премиера Зоран Заев бе цел на нападение, а според него и на линчуване, вчера в обръщение в началото на заседанието за конституционни промени в парламента той призова депутатите да гласуват за конституционни промени, за да се присъедини страната към НАТО и ЕС.

Според Заев най-голямата отговорност за това историческо решение е в ръцете на законодателите. За него обратното на гласуването за промените ще хвърли страната в изолация и несигурно бъдеще и ще донесе несигурност и бедност.

Той призова политическите различия и разделения да останат извън вратите на парламента и депутатите да следват волята на народа. Решението на парламента, както каза той, се очаква от гражданите и света. Призовавайки правителството и опозицията да направят това, Заев добави, че знае, че има политическа цена, която е готов да плати.

По думите му правителството е максимално отворено за предложения от опозицията и за приемане на измененията, които ще намалят напълно притесненията на депутатите, като в същото време не се противопоставят на духа на Договора от Преспа.

Парламентарното мнозинство и опозицията остават на техните позиции "за" и "против" конституционните промени на заседанието, което продължава и днес. Изненада беше депутатът Ферид Мухич, който до вчера се противопоставяше на конституционните промени. Той заяви, че ще гласува за тях, обяснявайки, че с позицията си се поставя в ситуация да повлияе на 20 000 граждани на Македония, които представлява в парламента.

Мухич подчерта, че легитимността и мандатът на този състав и на това правителство са наследени и няма правен проблем. Що се отнася до Договора от Преспа, той оцени, че е лош, но не би могло да има по-добър от самото начало.

„Очевидно нямаме правно основание да го отхвърлим“, каза Мухич в речта си на пленарната сесия относно конституционните промени.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ продължават с мнението, че Договорът от Преспа е вреден и политически и юридически мъртъв. За Илия Димовски парламента трябва да заключи, че предложението е неприемливо. Според него съществуват алтернативи за решаване на въпроса, свързан с влизането в НАТО и ЕС.

Позицията на парламентарното мнозинство е, че по-добра сделка от тази не може да има и че ако договора се отхвърли и не се влезе в ЕС и НАТО, тогава страната е застрашена от изолация. Координаторът на парламентарната група на СДСМ Томислав Тунтев призова депутатите от опозицията да убедят ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и съвместно да вземат решение за промени в конституцията и за промяна на името.

Депутатите Артан Груби и Джевад Адеми от ДСИ също подкрепиха конституционните промени и според тях „Македония се нуждае от единство, както никога досега“.

Призив за подкрепа на конституционните промени беше отправен и от заместник-председателя на парламента Весел Мемеди, който заяви, че е невъзможно да се постигне по-добро споразумение.

„Македония много дълго, три десетилетия, не може да реши въпрос от жизненоважно значение. Тя плаща голяма цена за това, а с още удължаване цената ще бъде още по-голяма. Това е цел на разрушителни сили, които разпространяват лъжи, клевети, искат анархия и не мислят добро на държавата. За тях нито един договор никога няма да бъде достатъчно добър, защото ще съкрати възможността за по-нататъшно разрушително функциониране и за постигането на лични интереси“, отбеляза Мемеди на парламентарната сесия за конституционни промени. /МИА