Орбанизираната груевизация на Балканите и в Централна Европа

Бягството и укриването на бившия македонски премиер Никола Груевски в Унгария не е изненада за познавачите на връзките между режима на Груевски и Виктор Орбан, предаде репортер на БГНЕС.

Само няколко месеца след свалянето от власт на Груевски всички контролирани от Груевски медии попаднаха в ръцете на унгарката Агнеш Адамик. За броени седмици най-големите портали - Курир, Лидер, Економски, Вистина, Нетпрес и Република минаха в ръцете на "Адинамик Медия" на Агнеш. От търговския регистър в Скопие стана ясно, че тя е стопроцентов собственик на горепосочените медии от тази пролет. Дотогавашният собственик на Курир, Лидер, Економски и Вистина "ЕМ-Медия" прехвърли дружеството на Агнеш. От Централния регистър става ясно, че всички портали се водят на един и същи адрес - улица "Мирче Оровчанец" в македонската столица. Първата покупка на "Адинамик Медия" беше през месец април, когато придоби "Република", зад който бе известният руски олигарх Самсоненко. Самата Агнеш Адамик отказва всякакви коментари по тези сделки.

В македонския медиен бизнес влезе и друг унгарец - Петар Шац, който заедно с Агнеш Адамик от миналата година има контрол над телевизия "Алфа" чрез компанията си "Таргет Медия".

Интересен факт е, че Шац и Адамик са бивши служители на унгарската държавна новинарска агенция МТВА, която обслужва режима на Виктор Орбан. Те са назначени в агенцията веднага след идването на Орбан на власт и много бързо напредват по управленската стълбица.

Шац участва в няколко медийни компании в Будапеща. Сред тях обаче е и "Рипост Медия", която издава най-тиражния таблоид, където получава по над 2 млн. евро всяка година от държавни поръчки и реклами. Веднага след закупуването на телевизия "Алфа" в Скопие се появи портала ripostmk.com - без информация и данни за собственика.

В началото на месец май тази година стана ясно, че "Адинамик Медия" е придобила и друг близък до Груевски портал - Нетпрес. Този портал бе собственост на компанията "Финзи" на Коста Кърпач. При доста съмнителни обстоятелства обаче Кърпач бе намерен убит през 2016 г. Според официалната информация той е извършил самоубийство. Кърпач бе сред разследваните от Специалната прокуратура на Катица Янева по делото "Трезор" за закупуването на подслушвателната техника от Израел за македонското вътрешно министерство.

Всички горепосочени медии яростно защитават личността и политическата дейност на Груевски. Те дават трибуна на лица, които са против Договора за приятелство и добросъседство с България, на Договора от Преспа, на конституционните промени, включително и на лица, които се обявяват срещу евроатлантическата интеграция на Република Македония. Именно в тези медии се появяват публикации срещу България, които напомнят на времето от бивша Югославия. В тези портали често има "припомняния" и за "величието" на югославския диктатор Йосип Броз Тито.

Преди няколко месеци Балканска информационна разследваща мрежа (БИРН№ разкри, че всички сделки за покупката на медиите са минали през адвокатското дружество "Чукич и Марков". Същото дружество изпълнява крупни сделки по време на управлението на Груевски. Техни клиенти са Стопанска банка, Македонски телеком, EVN, Охранителната компания СГС, офшорката от Лугано Ексико, Националната лотария. През тях минава и покупко-продажбата на парцелите на централния площ в Скопие от страна на държавата на гръцкия бизнесмен Кондоминас, които той много бързо прехвърли на руския бизнисмен Сергей Самсоненко.

Виктор Орбан и Никола Груевски край Охридското езеро през септември 2017г.
Виктор Орбан и Никола Груевски край Охридското езеро през септември 2017г. / БГНЕС

Виктор Орбан е единственият чуждестранен политик, който дойде лично в Македония, за да се срещне с Груевски, след като той миналата година остана без паспорт. Орбан кацна с частния си самолет в Охрид и разговаря няколко часа с Груевски в навечерието на местните избори, които ВМРО-ДПМНЕ загуби катастрофално. Според различни публукации именно тогава Орбан е обещал убежище и закрила на Груевски.

Властите в Будапеща бяха активни в Скопие и по време на голямата бежанска криза през 2015-2016 година. Тогава Унгария дари техника и бодлива тел за границата с Гърция.

Самият Орбан в лични разговори с различни политици нарича Груевски" "нашето момче".

Орбан поддържа много приятелски отношения също и с президентите на Сърбия и на Черна гора - Александър Вучич и Мило Джуканович. /БГНЕС