Президентът на Република Косово Хашим Тачи инспектира Косовските сили за сигурност (КСС) в Прищина, Косово, на 13 декември 2018 г.
Президентът на Република Косово Хашим Тачи инспектира Косовските сили за сигурност (КСС) в Прищина, Косово, на 13 декември 2018 г. / БГНЕС
Тачи подписа пакет от закони: Косово официално има своя армия

Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи във Фейсбук, че е подписал пакет от три закона, които предвиждат създаването на пълноправна армия в самопровъзгласената република.

„С най-голяма отговорност за държавата и с гордост ви информирам, че днес подписах закони, които ще легализират създаването на косовска армия. 10 години след обявяването на независимостта и 20 години след освобождението, ние създадохме нашата армия. Всичко това стана възможно благодарение на жертвата на много поколения. които винаги са ни били пътеводна светлина”, пише Тачи и добавя, че армията ще предостави на косоварите“ по-добри перспективи за новите поколения”.

На 14 декември косовският парламент одобри създаването на пълноправна армия на базата на силите за сигурност. За гласуване бяха представени три законопроекта, предвиждащи създаването на пълноправна армия. В хода на заседанието депутатите подкрепиха приемането на закона за създаване на Министерство на отбраната, закона за преобразуване на силите за сигурност в армия и третия закон - за службата в косовските сили за сигурност. Всички присъстващи гласуваха "за", нямаше въздържали се, а депутатите от сръбската партия Сръбска листа напуснаха залата и не участваха в гласуването, припомня ТАСС.

Очаква се, че армията да се състои от 5 000 войници и още 3 000 в резерв. Разходите на армията, според законите, ще бъдат 98 милиона евро годишно. Предполага се, че структурата на въоръжените сили ще включва артилерия, военновъздушни сили, биологична и химическа защита. Както заяви командващият силите за сигурност Рахман Рама, "армията ще бъде в служба на всички граждани и ще изпълнява функциите си на цялата територия на Косово", включително в северната част на провинцията. По-рано генералният секретар на НАТО заяви, че с намерението на Косово да създаде свои собствени въоръжени сили идва в най-лошия момент и подкопава стабилността на Косово и перспективите за присъединяване към НАТО. Руското външно министерство предупреди за възможно най-тежки последствия не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на Балканския регион като цяло. То също така подчерта отговорността на силите на КФОР, които в съответствие с мандата на ООН са задължени незабавно да предприемат всеобхватни мерки в случай на създаване на косовска армия, в посока неутрализиране и обезоръжаване. /БГНЕС