Германският министър на външните работи Хайко Маас.
Германският министър на външните работи Хайко Маас. / БГНЕС
Германия предлага разоръжаване на Европа

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас представи свой план за запазване на мира в Европа, в който присъстват предложения за забрана на бойните роботи и обмисляне забраната на хиперзвуковите ракети. Статия по тази тема Маас публикува в сп. „Шпигел“.

Министърът отбелязва, че на фона на разговорите за излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действия (ДРСМОД) в пресата все по-често се срещат термини като надпревара във въоръжаването и ядрено сдържане, което много напомня ситуацията през 80-те години на миналия век.

Само че Маас смята подобни аналогии за измислени и отбелязва, че от тогава досега много неща са се променили. „Сега един на друг се противопоставят вече не два лесно предсказуеми военно-политически блока с равни сили. Светът стана асиметричен. Границата между ядрените и конвенционалните оръжия се заличава.“

Според Маас ключов проблем е недостигът на доверие между страните по договора. Отговорност за това той вижда на първо място ,у Русия, която , според неговото мнение, не е успяла да осигури достатъчно прозрачност и да разсее подозренията на американците, които смятат, че Москва нарушава договора. В същото време Маас отбелязва, че европейците разполагат с достатъчно авторитет, за да напомнят важността на договора не само на Москва, но и на Вашингтон. Министърът пише, че Германия – за разлика от САЩ – 3е не за отмяна на договора, а за това той да бъде спазван и от двете страни.

Освен това Маас е убеден, че за запазване на мира в Европа е необходимо да се измени подхода към контрол на различните видове оръжия и към процеса на разоръжаване. Той подчертава, че ДРСМОД сам по себе си не може да гарантира мира.

Като пример германският министър посочва руските ракети, разположени в Калининградска област. По неговите думи тяхното разполагане не нарушава условията на договора – но в същото време тези ракети могат за броени минути да достигнат много страни от Евросъюза.

В статията си Маас предлага примерен план за осигуряване мира в Европа. Той се състои от четири точки, в първата от които министърът пише, че „общите интереси трябва да бъдат по-важни от взаимното недоверие“.

Маас предлага:

-Прагматичен обмен на данни между САЩ, Русия и Европа, съвместна оценка на рисковете, които поставят пред мира всички нови видове оръжия. Създаване на дееспособна система за отчитане на въоръженията.

-Пълен контрол над ракетите – както балистичните, така и крилатите. Създаване на международен набор от правила, засягащи създаването и използването на ракети.

-Постигане на договорености с Китай за по-голяма прозрачност на неговата ракетна програма, която предизвиква все по-голямо безпокойство в САЩ.-Редовно обновяване на правилата в случай на появата на нови видове въоръжения, които не попадат под съществуващите правила. Забрана на най-опасните от тези въоръжения.

Маас се спира доста подробно на последната точка. Според него оръжие, което засега все още изглежда като извадено от научната фантастика, в най-скоро време може да стане реалност – и то смъртоносно опасна. След такива въоръжения министърът споменава хиперзвуковите ракети – за тяхната разработка и успешни изпитания наскоро съобщи Русия. Също така безпокойството на Маас се предизвиква от възможното разполагане на оръжия в Космоса и използването на напълно автономна безпилотна бойна техника.

Германия се надява такава техника, която Маас нарича „роботи-убийци“, да бъде забранена на равнище ООН и вече е започнала този процес. Що се отнася до останалите перспективни видове оръжие, то министърът предлага тяхното бъдеще да бъде обсъдено на международно равнище следващата година.

В заключение Маас пише, че Германия е длъжна да остане мирна държава. „Ние и по-нататък решително и последователно ще бъдем за разоръжаване. Само така може да се спре глобална надпревара във въоръжаването. Само така може да се постигне мир в Европа“, е убеден германският външен министър./БГНЕС