Подценен от капитана ураган е потопил "Ел Фаро" през 2015

Грешка на капитана е станала причина за корабокрушението на американския товарен кораб "Ел Фаро" край Бахамските острови през октомври 2015 година, сочи публикуван в неделя доклад на Бреговата охрана на САЩ. Тогава загинаха 33 души.

В доклада се отбелязва, че инцидентът е "една от най-лошите морски катастрофи в историята на САЩ", "довела до "най-много жертви за почти 40-годишен период при потъване на американски търговски съд".

Според експертите от Бреговата охрана капитан Майкъл Дейвидсън е подценил силата на урагана "Хоакин", в чиято зона на действие се оказал съдът, и не е изменил курса. Той оценил грешно и създалата се заради стихийното бедствие ситуация и не е предприел някои от необходимите мерки, за да спаси съда.

В доклада се посочва и това, че заради бързането товарът в съда не е бил разпределен равномерно заради което се създава силен крен.

Според експертите всички по време на бурята е спрял и главният двигател на "Ел Фаро".

Не всички от екипажа са говорели добре английски и не са били запознати с изискванията за сигурността.

"Ел Фаро" потъна на 1 октомври 2015 година с 33 членове на екипажа на борда. Той превозваше от Джексънвил (Флорида) за Пуерто Рико 391 контейнера, повечето с автомобили. След отказа на двигателя в трюма започва да влиза вода. След това връзката със съда прекъсва.

Бреговата охрана на САЩ организира спасителна акция, но без успех. Останките на кораба са открити на дълбочина около 4,6 км с помощта на батискаф. Плавателният съд е бил със значителни повреди - фактически разделен на няколко части. Една от палубите на кораба е открита на 1 км от основната част на корпуса.

Телата на моряците не са открити, всички членове на екипажа са признати за мъртви. /ТАСС