BGEUR 1.95583
USD 1.78240
CHF 1.83819
GBP 2.78311

Weather Today Tomorrow
София 32° 31°
Бургас 32° 32°
Варна 31° 30°
Пловдив 33° 36°
Русе 34° 35°2013-04-04 12:23:40
Общество

Водещите партии подписаха договор за честни избори

Водещите политически сили подписаха обществен договор за провеждане на свободни, честни и демократични избори, предаде репортер на БГНЕС.

Общественият договор бе подписан от ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ и СДС с подписите съответно на Цветан Цветанов, Михаил Миков, Четин Казак, Екатерина Михайлова и Емил Кабаиванов.

Документът подписаха още редица партии, сред които Българският земеделски съюз, РЗС, Българска социалдемократична партия, а представители на "Атака" отсъстваха. Целта е да се гарантира създаване на легитимно НС, представляващо интересите и целите на българските граждани, обясни доц. Огнян Минчев в качеството си на представител на УС на асоциация "Прозрачност без граници", инициирала подписването на договора.

Основна цел ще бъде в условията на едно превъзбудено гражданско общество и проблематизиране на начина, по който функционират българските институции гражданите, които протестират, както и тези, които са доволни от работата на институциите да видят своите аргументи, мотиви, цели и интереси, представени в националните институции, каза още Минчев. На първо място ще фокусираме своето внимание на работата на предизборната администрация на всички нива за да се избегнат рецидиви, обясни професорът.

Ангажиментът на партиите ще бъде изчистването на чисто практически въпроси за улесняване на изборния процес, заяви Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". Това ще включва обучението на своите представители в избирателните комисии, осъществяване на информационни кампании срещу купуването на гласове, обясни той. Основен ангажимент на гражданската коалиция за свободен и демократичен избор, наблюдаваща процеса, ще бъде да се проведе независим мониторинг по международно утвърдени стандарти, както и спазване на политическа безпристрастност, добави той. Именно коалиция ще трябва да алармира за нарушенията по време на изборите, каза още Славов.

Ние сме в ситуация, когато има загубено доверие в политиците, но и в думите и актовете, каза след подписването Михаил Миков от БСП. "За да може това, което днес правим тук да бъде посрещнато с доверие, всеки от нас трябва да спести тази доза демагогика и лицемерие, която се наложи в политиката", заяви социалистът. Той отбеляза, че в залата няма представители на ЦИК и служебния кабинет. Нашият договор ще остане гол афиш, ако администрацията на всички равнища не постигне степен на аполитичност в изборния процес, добави Миков.

Гласовете за невъзможността на политиците, партиите и гражданите да излъчат парламентарна власт, която да стабилизира ситуацията в страната, са част от прогнозирания процес на дестабилизация, а българските граждани не заслужават това, каза още представителят на БСП. В отговор на думите на Миков, доц. Огнян Минчев увери, че ще се работи с ЦИК и всички държавни институции, за да се случи това, което се подчерта – да бъдат неутрални и ефективни организатори на изборите.

Имаме проблем с демократичността на изборите, безспорен факт е, че има купуване на гласове и нередности в изборната администрация, каза Янко Грозев, представител на движение "България на гражданите". Струва ми се, че това няма да успеем а да решим само с една декларация, трябва да направим редица стъпки с начина, по който действа съдебната система, администрацията и самите политически партии, заяви той. "В крайна сметка честните избори са благо за всеки един от нас, ако искаме това благо да го използваме всеки трябва да положи усилия", смята Грозев. Не може да очакваме само от институциите, всички трябва да участваме в изборния процес и да гарантираме неговата честност, призова той.

Подписваме този договор на фона на разочарование, дори и гняв от страна на българските граждани, отбеляза зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. За да не сме казионни днес наистина трябва да приемем ангажимента за провеждането на честни избори, категорична е тя. "По време на приемането на ИК ние подкрепихме точно тези правила, които ограничават броя на безкрайното много застъпници, това беше една от формите за контрол, дори купуване на гласове", припомни Михайлова. Това е нещо добро, но наистина трябва да бъде изпълнено и застъпниците да бъдат публично известни, коментира тя. Съжалявам, че говорим за неща, които говорихме преди 20 години, но трябва да отстояваме демократичните ценности, за да вървим напред, каза в заключение зам.-председателят на ДСБ.

Надяваме се институциите, въвлечени пряко в изборния процес да бъдат на висотата, очаквана от обществото, пожела Четин Казак от ДПС. И да няма внушения, че изборите са обречени да се проведат лошо и резултатите са предречени, добави той. Надявам се гражданският контрол да попречи на каквато и да е злоупотреба със служебно положение и влиянието на упражняването на свободно избирателно право, каза още Казак.

Ивайло Франц, представител на едно от движенията на протестиращи и неговата партия-мандатоносител, категорично отказа да подпише споразумението заедно с доскоро парламентарно представените партии. В България в 21 век за нас не може да се очакват честни избори, при положение, че има пълен монопол над властта, заяви той. След изказването си Франц напусна залата с думите: "Гражданите ще продължат своя протест, не се занимавайте с илюзии, хора!".

Председателят на СДС Емил Кабаиванов използва трибуната за да се оплаче от това, което определи като една несправедливост на институцията, която трябва да е в основата на честните избори – ЦИК. Тя лиши 4 парламентарно представени партии, включително СДС, от представителство в СИК и РИК, обясни той. За нас това поставя под въпросителна контрола на изборния процес, коментира Кабаиванов. Ние водим съдебна битка и няма да се откажем, защото това днес се случи на нас, утре може да се случи на други, каза още председателят на СДС.

Подобни парадокси сериозно опорочават идеята за честни избори, добави Петя Ставрева, председател на ПП "Обединени земеделци". По нейните думи един важен урок, който протестите са дали, е нуждата от почтено отношение и зад думите да стоят дела, а не само да се поемат само обещания. "Това, което се очаква от нас е да направим така, че подписването на един документ е морален ангажимент. Всичко останало означава, че демокрацията в България не функционира както би трябвало", заяви Ставрева. /БГНЕС

София / България Bookmark and ShareCopyright © 2008 Агенция БГНЕС . Всички права запазени.


Съдържанието на Агенция БГНЕС и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на Агенция БГНЕС, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на Агенция БГНЕС, посочване на източника и добавяне на линк към www.bgnes.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Без филтър!
Преслав Димитров: Няма как хора от полята на Добруджа да обслужват качествено туристите по морето

Българските хотелиери и туристическият бранш в черноморските ни курорти само частично успяха да вземат острия завой заради негативните предизвикателства на пазара. А те са следствие от отговора за санкциите към Русия, намаляването на украинските летовници, а и постоянния проблем с кадрите. >>>