Васил Велев: Ще предложим на нашите членове да няма протест

Васил Велев анонсира, че може да няма протест на бизнеса.
Васил Велев анонсира, че може да няма протест на бизнеса. / БГНЕС

Ще предложим на нашите членове да няма протест, заяви днес в парламента председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща на четирите работодателски организации с ръководството на ПГ на ГЕРБ по повод исканията за сваляне цената на тока за бизнеса и готовността за протест, предаде репортер на БГНЕС.

Тези решения ще се вземат до края на седмицата. Работодателските организации ще консултират въпроса за протеста със своите управителни органи – председателите сме на мнение, че разговорите, които провеждаме, както и експертните групи, които създадохме, пътната карта за реформи в енергетиката ще доведат до нужните мерки за намаляването на цената електрическата енергия за бизнеса от 1 ноември и решаване в по-дългосрочен и средносрочен период на проблема, каза той.

Постигнахме съгласие пред вид това, че разполагаемата мощност надвишава потреблението и не са необходими оттук нататък никакви дългосрочни договори за задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени, коментира Велев. Който иска да инвестира в българската енергетика, е добре дошъл, но нека да прави това като продава на свободния пазар, допълни той. В това отношение имаме подкрепата на ръководството на ПГ на ГЕРБ за нашите предложения. Срещнахме разбиране и подкрепа и за предложенията си за разкриване на информация както за собствениците, дейността и договорите на производителите на енергия, която се изкупува по преференциални цени, тъй като това е държавна подкрепа, държавна помощ и обществото трябва да знае това, посочи Велев./БГНЕС