Домусчиев: Оставам с надежда ДПС да подкрепят исканията ни

Председателят на КРИБ Кирил Домусчие.
Председателят на КРИБ Кирил Домусчие. / БГНЕС

Рано е още да ви кажа откъде имаме изразена категорична подкрепа, но се надяваме ДПС също да ни подкрепят - след тази среща оставам с такава надежда.

Това заяви днес след разговор между четирите работодателски организации и депутати от ПГ на ДПС в Народното събрание председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Работодателските организации са срещу повишаването на тока за бизнеса и искат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Най-късно до края на деня утре ние (управителните съвети на работодателските организации - бел.а.) трябва да вземем решение дали ще правим протест, продължи Домусчиев. Предстои ни среща с депутатите от ГЕРБ, днес ще имаме и с реформаторите, утре продължаваме с останалите ПГ, поясни той.

Не мога да кажа дефинитивно, моето мнение е, че имаме значителен напредък в разговорите и в потвърждаване на подкрепа на исканията ни от страна на правителството, подчерта той. Зависи как ще протекат срещите ни с парламентарните групи в НС, зависи и какво решение ще вземат управителните съвети на работодателските ни организации през следващите няколко дена, на базата на всичко, което успяхме да договорим. Така че има вероятност да се отложи протеста, има вероятност и да не се отложи, каза Домусчиев неопределено.

Но при всички положения оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов или неговото освобождаване от поста от парламента ще продължи да бъде на дневен ред като програма минимум и искането ни за връщането на старите цени на електроенергията, бе категоричен той.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов от ДПС.
Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов от ДПС. / БГНЕС

След срещата заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов от ДПС каза, че конкретни елементи в системата на ценообразуването предстои да се дискутират.

Депутатът всъщност не даде категорични отговори на нито един въпрос на медиите. Ние чухме достатъчно аргументирани предложения, свързани с промените в енергетиката, за решаване на тежките проблеми, коментира Имамов. ПГ на ДПС ще очаква конкретните законодателни промени, които ще обсъдим и ще вземем решение за подкрепа или неподкрепа на отделни елементи в тази законодателни предложения, каза още той.

Според Имамов един от основните проблеми е ограничаването на непазарните елементи на електроенергията в България. Той заяви, че на този етап въпросът с исканата оставка на председателя на КЕВР предстои да се обсъжда. „На този етап този въпрос не стои и нашият отговор не е "Да". Предстои да се обсъжда”, подчерта депутатът от ДПС.