ДАНС: Чужди служби от региона работят активно за придобиване на информация в България

[b]Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да работят за реализация на собствените външнополитически доктрини и стратегически интереси, включително чрез опити за придобиване на чувствителна и класифицирана информация за процеси в социалната, политическата, икономическата, военната сфера у нас. Това се казва в годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ за 2017 г.[/b]

[i]Международен тероризъм[/i]

През 2017 г. не е получавана информация за подготвян атентат на територията на България.

“През 2017 г. не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия. Независимо от това намиращите се у нас обекти на други държави и български граждани и обекти в чужбина продължават да са сред възможните цели на евентуална терористична атака”, се посочва в доклада.

В документа се посочва, че се запазва високо нивото на терористичната заплаха в световен план, като в най-голяма степен тя продължава да е свързана с активността на „Ислямска държава”.

От ДАНС подчертават, че дейността на терористичните организации и пропагандата им продължават да оказват радикализиращо влияние върху уязвими общности в някои държави на Балканите. Като значим рисков фактор посочен големият брой чуждестранни бойци от региона и вероятността за завръщане на част от тях.

[b]Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 31 лица, съпричастни към терористична дейност.[/b] В информационния масив на нежеланите чужденци в Република България като пътуващи чуждестранни бойци са включени 58 лица.

[i]Нерелигиозен екстремизъм[/i]

Нарастващият брой чужденци в европейските държави вследствие миграционния натиск и свързаните с това икономически, финансови и социокултурни предизвикателства предпоставят трайна тенденция на увеличаване в общоевропейски план на привържениците на десни идеологии, близки до крайния национализъм.

[b]"В България крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации продължават да са без реална политическа тежест и обществена подкрепа.[/b] Основните субекти имат изградени структури и лидери, но са с много ограничена членска маса. През периода активността им се свежда до участие в отбелязвания на исторически дати и включване в обществени и социални събития. Проявите протичат без нарушаване на обществения ред", отбелязват от ДАНС.

От агенцията подчертават, че към момента рискът за националната сигурност, произтичащ от дейността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с нисък интензитет.

[i]Миграция и рискове[/i]

Миграционният натиск към Европа през 2017 г. намалява, за което допринасят и предприеманите от европейските държави и институции мерки. Същевременно трайните политически, икономически и социални проблеми, нестабилната обстановка по линия на сигурността в множество страни от Северна и Централна Африка, Близкия изток и Азия, и климатичните промени в тези региони предпоставят устойчиви миграционни нагласи на голям брой лица.

[b]"През 2017 г. регистрираният миграционен натиск към България има значително по-ниски стойности (намаление с 84% спрямо 2016 г.).[/b] България запазва позицията си на транзитна дестинация за голяма част от насочилите се към Западна Европа кандидати за закрила и/или икономически имигранти", се казва в доклада на ДАНС.

[b]"През 2017 г. ДАНС и МВР провеждат 21 съвместни операции на национално и регионално ниво за разкриване, пресичане и предотвратяване на дейности, свързани с незаконната миграция. Проведени са и 2 съвместни операции със съюзнически служби на други държави"[/b], се посочва в документа. В резултат е неутрализирана или ограничена дейността на престъпни групи и лица, занимаващи се с незаконно превеждане на чужди граждани през държавата граница и/или подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

Със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 6 лица на основание съпричастност към незаконна миграция.

Служители на ДАНС провеждат интервюта по специализиран въпросник с незаконно влезлите в страната чужденци. [b]През 2017 г. са проведени 1 609 интервюта, като 121 лица са определени като потенциален носител на риск за националната сигурност на България и са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас.[b]

През 2017 г. ДАНС осъществява голям обем контролна дейност във връзка с пребиваването на чужденци у нас. [b]Проучени са общо 71 356 лица (спрямо 56 115 през 2016 г.). В резултат не е допуснато влизане или пребиваване в страната на чужди граждани с рисков профил[b], кандидатстващи за визи, статут на пребиваване, българско гражданство или получаване на закрила.

[i]Чужди служби срещу България[/i]

Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да работят за реализация на собствените външнополитически доктрини и стратегически интереси, включително чрез опити за придобиване на чувствителна и класифицирана информация за процеси в социалната, политическата, икономическата, военната сфера у нас.

[b]"Траен обект на внимание остават позиции, намерения и активности на българската държава и съюзниците й по евроатлантическия вектор в областите външна политика, политика за сигурност, планиране на отбранителните действия и сътрудничество.[/b] Такъв акцент се наблюдава и по отношение на подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС. За изпълнение на разузнавателните задачи се прилага широк инструментариум, в т.ч. операции за влияние и въздействие. Продължава активността на някои специални служби за подпомагане на асимилационната политика по отношение на български общности зад граница“, се казва в доклада на ДАНС.

[b]През периода на 4 лица са наложени ПАМ на основание придобити данни за съпричастност към дейност на чужди специални служби и дейност, насочена срещу националната сигурност на страната. В информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 5 лица[/b] на основание, че представляват заплаха за националната сигурност.

[i]Корупция по висшите етажи[/i]

Корупцията остава значим политически, икономически и социален проблем, за противодействието на който в началото на 2018 г. е сформиран единен орган в лицето на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според данните на ДАНС най-податливи на корупция са "секторите със значителен материален ресурс, където се установяват непрозрачни процедури за възлагане на дейности и са налице нарушения и слабости при упражняването на контролни или разрешителни функции".

През 2017 г. органите на Агенцията са осъществили общо 122 реализации .[b] В резултат от работата на ДАНС са пресечени корупционни престъпления, извършени от служители на Агенция „Митници”, Агенция за държавна финансова инспекция, конкретно държавно горско стопанство, ръководни служители в общински администрации. Повдигнати са обвинения срещу 34 лица (в т.ч. на министър и на зам.-министър; на служебен министър; на директор на Специализирана болница; на изпълнителния директор на „Конгресен център НДК”). [/b]До прокуратурата са изпратени 10 сезиращи справки, в т.ч. за незаконосъобразни действия на 4-ма магистрати. /БГНЕС