Столична библиотека на 89 години: Всяка година увеличаваме читателите си

Столичната библиотека на 89 години
Столичната библиотека на 89 години / БГНЕС

Всяка година увеличаваме читателите си, почти половината от тях – около 49% са млади хора. Това каза директорът на столична библиотека Юлия Цинзова, в деня на 89-ата годишнина на културната институция, предаде репортер на БГНЕС.

Цинзова посочи, че през последните няколко години Столична библиотека отбелязва своите годишнини, първо, защото е една от най-старите и емблематични културни институции в София, създадена 1928 г. и защото през годините тя е събирала, съхранявала, опазвала, и в момента и дигитализира огромен книжен ресурс, огромна книжовна памет – всъщност книжовната памет на София.

На тази дата те се опитват да покажат част от архивите си, от редките и ценните издания. „Това е повод първо да кажем - ние имаме успехи. Данните показват, че през последните години нашите читатели се увеличават, вече са 46 000, имаме около 550 000 посещения годишно и около половин милион заети книги за четене от Столична библиотека в домовете на софиянци“, каза тя и посочи и дигитален център, информационен център и др.

За това дали хората четат повече, тя каза, че самите те са били изненадани. „След един все пак продължителен период на спад или застой в развитието на читателските интереси и на читателската аудитория през последните години има засилен интерес към четеното. Ние всяка година увеличаваме читателите си, още по-добър е резултатът със заетите книги и то независимо от това, че те ползват и нашите платформи дигиталните ни платформи, електронните ни бази. Едновременно се развиват и процесът на четене на книги и ползване на дигитални и електронни ресурси. Всяка година увеличаваме читателите си наистина. Важно е, че почти половината от тях – около 49% вече са млади хора“, каза директорът.

Тя отбеляза, че вече 20 дни са с Библиобуса си в училищата на София. Посетили са 20 училища и само за 20 дни вече имат около 1000 деца и ученици записани за читатели за столична библиотека. Обиколките с него продължават.

Директорът на столична библиотека Юлия Цинзова
Директорът на столична библиотека Юлия Цинзова / БГНЕС

Библиотеката на София отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата с поредица от събития.

Едно от тях е изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“. Изложбата представя ценни издания от дарителски колекции на Столична библиотека. Включени са 47 редки книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски оформени книги, издания-библиографска рядкост, книги с автографи и посвещения. Ще видите първото издание на „Жестокия пръстен“ на Гео Милев от 1920 г.; Монография от Николай Райнов "Графиката на Николай Павлович" от 1924 г. с посвещение на приятеля му В. Пундев; Юбилеен сборник на Ив. Вазов – 1870-1920 с подпис на поета и „Подир сенките на облаците“ от П. Яворов с посвещение на Кирил Христов от 1910 г. Изложбата представя и ролята на дарителите във формирането на колекциите от редки и ценни издания на Столична библиотека.

„Показваме много малка част от колекциите, които в течение на годините са постъпвали като дарение за Столична библиотека“, каза Ана Анастасова началник Сектор "Краезнание и книжовно наследство". Тя разказа, че има много интересни заглавия, много интересни първи издания, книги, които са с много добро полиграфическо оформление.

Музика от грамофон звучи в залата, където е изложбата „Картини от грамофона“. Великите композитори срещат великите художници в изложба от грамофонни плочи. „Библиотеката от доста време вече има практика да показва своите фондове, които всъщност не са само от книги. Този път сме извадили един фонд, който по принцип не е предназначен за изложбената зала, по-скоро за звукозаписното студио, но сме го поставили тъкмо тук в една друга светлина. Грамофонните плочи като обект на визуалното техните обложки, които представят реални произведения на изобразителното изкуство и се надяваме зрителите да могат да ги видят в една друга ситуация, по-скоро като репрезентация на изобразителното изкуство“, каза Николета Гологанова от отдел „Изкуство“ към Столична библиотека.

Колекцията от винилови музикални носители в сектор „Изкуство“ наброява над 9 хиляди и е събирана в продължение на повече от 50 години. В изложбата са включени около 80 грамофонни плочи, издадени през 70-те – 80-те години на миналия век. Експозицията е съставена от плочи на немското издателство ETERNA, специализирано в издаването на класическа музика. За оформлението на винилите са използвани произведения от известни художници.

Секторите и филиалите на Столична библиотека посрещат софиянци със свои програми. Всички желаещи могат да получат безплатни едногодишни читателски карти. /БГНЕС