Анкара обвини Копенхаген за нарушаване на резолюция на Съвета за сигурност на ООН

Турция осъди остро решението на Дания да не екстрадира заподозрян за новогодишния атентат в Истанбул.
Турция осъди остро решението на Дания да не екстрадира заподозрян за новогодишния атентат в Истанбул. / БГНЕС

Турция обвини Дания за нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за борба с терористичната групировка „Ислямска държава”. Повод за това стана отказът на датските власти да предадат нав Турция узбекистанеца Иброхиджмон Аспаров, заподозрян за извършването на новогодишния атентат в истанбулския клуб.

„Решението на Дания да отхвърли искането на Турция за екстрадиране на Иброхиджмон Аспаров, заподозрян за участие в терористичната атака в Истанбул на 1 януари 2017 г., е нарушение на постановленията на ООН за противодействие на ИГ, заложени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН. Тази стъпка е удар срещу международните усилия в борбата с тероризма", заявиха днес от външното министерство на Турция в сайта си. От ведомството отбелязаха още че след приемането на резолюцията Анкара е депортирала повече от пет хиляди души, свързани с тероризма и очаква същите мерки и от други държави.”

Както припомня БГНЕС, 42-годишният Аспаров, който от години пребивава в Дания, беше задържан през юни 2017 година. Той е заподозрян, че е предоставил няколко огнестрелни оръжия внос от Киргистан на атентатора, открил стрелба в нощния клуб в Истанбул. Във вторник стана известно, че датската прокуратура няма да предаде предполагаемия престъпник на Турция и го пусна под стража.

В нощта на 1 януари 2017 г. 39 души бяха убити след атаката в истанбулския нощен клуб „Рейна”. Сред тях бяха 16 чужденци. Отговорност за деянието пое „Ислямска държава”. /БГНЕС